Eveniment

Este mai greu de infiintat acum o firma decat in 2007

Este mai greu de infiintat acum o firma decat in 2007

Click pentru imaginea marita

12.09.2008, 21:43 20

Infiintarea unei firme este o procedura mult mai rapida si mai ieftina decat in alte tari din regiune, precum Polonia sau Ucraina, potrivit raportului "Doing Business 2009", realizat de Banca Mondiala. Romania a fost clasata pe locul 26 din cele 181 de tari analizate de institutie, in timp ce anul trecut, Romania era cu doua pozitii mai sus.
Criteriile luate in considerare in stabilirea pozitiei in topul mondial au fost: numarul de proceduri ce trebuie facute la deschiderea unei afaceri, numarul de zile necesare initierii unui business, costurile si capitalul minim necesar.
Astfel, daca in Romania dureaza zece zile pentru a incepe o afacere, in Ucraina dureaza 27, in Polonia 31, iar in Bulgaria 49.
In ce priveste numarul de proceduri, procedurile birocratice sunt mai putine, doar sase, fata de Polonia sau Ucraina, unde trebuie facute zece proceduri.
La capitolul costuri, o afacere in Romania presupune cheltuieli cu inregistrarea firmei de 3,6% din PIB-ul per capita, potrivit raportului Bancii Mondiale.
La un Produs Intern Brut per capita pe 2007 de 5.630 de euro, conform Comisiei Nationale de Prognoza, inseamna ca deschiderea unei firme costa in Romania in jur de 202 euro.
Spre comparatie, in Polonia, costurile se ridica la 18,8% din PIB per capita, iar in Ucraina la 5,5%.
Minimul capitalului necesar initierii unui business, in ce priveste partea legala, este printre cele mai scazute din lume, de 1,1% din nivelul PIB per capita, adica de 715 euro.
In acelasi timp Bulgaria, Polonia sau Ucraina ajung la 47,8%, 168%, respectiv la 174% din PIB per capita, care oricum este la un nivel mai sus decat al Romaniei. Institutia internationala a anuntat ca Romania va ramane si anul viitor pe locul 47 in topul privind cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea afacerilor, cea mai importanta slabiciune fiind legata de reglementarile care vizeaza plata taxelor si a impozitelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO