Eveniment

Este oficial: Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care prevede stabilirea fondurilor de pensii ocupaţionale

Este oficial: Camera Deputaţilor a adoptat proiectul...

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

11.12.2019, 16:32 293

Deputaţii au adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale. Acest tip de pensie ar veni în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensiilor ocupaţionale, cu 258 de voturi "pentru".

"Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale se creează premisele pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale, suplimentară, distinctă şi în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzută a fi facultativă", se arată în proiectul de lege.

Astfel, potrivit proiectului de lege, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.

Deputatul PSD Adrian Solomon şi preşedinte al comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor a precizat, miercuri, că prin adoptarea acestui proiect, se deschide calea abrogării pensiilor speciale.

"Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit (...) Deschidem astfel posibilitatea ca Plx 166, care prevede abrogarea pensiilor speciale şi Plx 292 să fie adoptate cât mai curând, dacă Guvernul se va pronunţa asupra amendamentelor care au fost depuse la Comisie", a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, miercuri, în Camera Deputaţilor.

Potrivit proiectului, la un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator.

În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

„Totodată, se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege urmează să fie trimis preşedintelui României spre promulgare şi se regăseşte în categoria legilor organice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO