Eveniment

Este oficial: De acum, anagajatorii pot cere online acordarea ajutorului de şomaj tehnic

Este oficial: De acum, anagajatorii pot cere online...

Autor: Alexandru Nanu

03.04.2020, 08:31 669

Recent, a fost publicată pagina prin care angajatorii, care doresc obţinerea ajutorului de şomaj tehnic, pot demara procedura cu ajutorul aplicaţiei online. Pagina cu ajutorul căreia se pot demara formalităţile de acordare a ajutorului de şomaj tehnic este https://aici.gov.ro/home.

De asemenea, autorităţiile au pus la dispoziţia contribuabililor şi un ghid pentru procedura de acordare a şomajului tehnic elaborat potrivit OUG nr. 30/2020 modificata prin OUG nr. 32/2020. Ghidul privind procedura de acordare a şomajului tehnic poate fi consultat la pagina https://aici.gov.ro/docs/Ghid-de-Utilizare.pdf.

“Platforma Aici.gov.ro are ca prima functionalitate acordarea posibilitatii companiilor de a -si depune in mod electronic documentatia necesara pentru acordarea somajului tehnic”, conform ghidului anterior menţionat.

Pentru demarea procesului, angajatorul va interactiona online cu Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), in functie de judetul in care are sediul social.

Documentele necesare pentru obţinerea şomajului tehnic sunt:

  1. Cerere Acordare a Somajului Tehnic
  2. Decralaratie pe Propria Raspundere
  3. Lista de Angajati

Conform ghidului privind procedura de acordare a şomajului tehnic sunt lămurite mai multe aspecte, după cum urmează:

CINE POATE BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE SOMAJ TEHNIC?

Salariatii angajatorilor care reduc sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate.

CARE ESTE CUANTUMUL INDEMNIZATIEI CARE SE PLATESTE DIN BUGETUL ASIGURARILOR PENTRU SOMAJ?

Cuantumul indemnizatiei care se plateşte din bugetul asigurarilor pentru şomaj este egala cu 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din caştigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 (Legea nr. 6/2020). Caştigul salarial mediu brut conform legii este de 5.429 lei. Indemnizatia platita din bugetul asigurarilor pentru şomaj nu poate fi mai mare de 4.072 lei.

CAND SE DEPUN DOCUMENTELE?

Documentele se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.

CUM, UNDE SI CAND SE FACE PLATA?

Sumele solicitate din bugetul asigurarilor pentru somaj se platesc de catre AJOFM/ ANOFM Bucuresti in contul angajatorului (cont deschis la banca comerciala, indicat in cerere), in termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

In termen de 3 zile lucratoare de la primirea sumelor, angajatorii platesc indemnizatiile salariatilor pentru care s-au solicitat

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO