Eveniment

eToro: Care sunt perspectivele pieţelor bursiere pentru 2022

eToro: Care sunt perspectivele pieţelor bursiere pentru...

Autor: Dorin Oancea

20.12.2021, 13:29 136

Mai sunt doar câteva zile până când ne vom lua la revedere de la anul 2021, un an foarte bun pentru pieţe şi vom trece la un 2022 plin de incertitudini, scrie Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

Privind în urmă, am văzut cum bursele din Statele Unite şi Uniunea Europeană au atins noi maxime, dar investitorii se întreabă oare ce urmează? Voi încerca să vă ofer câteva perspective cu privire la evoluţiile pieţelor americane şi europene în anul următor, spune analistul.

În ultimii 71 de ani, S&P a înregistrat câştiguri mai mari de 10% în ultimele două luni ale anului doar de alte cinci ori (1954, 1962, 1970, 1985 şi 1998). Şi, din punct de vedere statistic, de fiecare dată a dus la un an următor cu o piaţă oferind randamente de două cifre, cu un câştig mediu de 18%. Este posibil ca anul viitor să asistăm la un foarte rar al patrulea an consecutiv cu randamente de două cifre în S&P 500. Ar fi doar a doua oară în ultimii 50 de ani. S&P 500 ar putea atinge o ţintă de 5.050. În afară de statistici, avem un mediu atipic caracterizat de o inflaţie ridicată, randamente scăzute ale obligaţiunilor şi rate scăzute ale dobânzilor. Cu toate acestea, portofoliile investitorilor trebuie să fie diversificate. Există o mulţime de ameninţări, de la pandemie, cu noua variantă Omicron, până la situaţia geopolitică din Europa şi Asia. Se estimează că PIB-ul global se va mări anul viitor cu 4,4%, aproape dublu faţă de media ultimului deceniu, susţinând o creştere a câştigurilor companiilor de peste 10%, în timp ce ratele globale ale dobânzilor, încă scăzute, ar trebui să susţină evaluările acţiunilor la niveluri mult peste medie.

În SUA, valoarea indicelui S&P 500 este cu 30% peste media sa pe termen lung, ceea ce face ca investitorii să se teamă de o supraevaluare. Dar indicele este bine susţinut de rentabilitatea record a companiilor şi de ratele, încă foarte scăzute, ale dobânzilor. Evaluările ar putea fi ridicate, dar nu pentru toate companiile. Se pare că vom avea parte de încă un an cu o creştere puternică a PIB-ului şi condiţii de piaţă care favorizează companiile ciclice, firmele care au fost afectate de pandemie şi care se redeschid acum, companiile cu o capitalizare mică, dar şi industria financiară şi energia. Creşterile ratelor dobânzilor prognozate pentru anul viitor aruncă o umbră asupra acţiunilor din categoria celor defensive, deoarece acestea sunt sensibile la randamentele obligaţiunilor. Acţiunile legate de tehnologie ar putea fi interesante într-o perspectivă pe termen lung. În cele din urmă, în faţa necunoscutului, diversificarea portofoliului este esenţială.

În 2022, Europa se află într-un punct deosebit de interesant. Avem evaluări mai mici ale acţiunilor europene decât cele ale acţiunilor din Statele Unite, şi o Bancă Centrală Europeană care nu este foarte dornică să limiteze achiziţiile de active sau să crească ratele dobânzilor. De asemenea, avem în Europa bugetul pe termen lung şi programul ''Next Generation'' care asigură finanţarea necesară pentru a ne reveni după pandemie, oferind peste 800 de miliarde de euro până în 2027. În plus, fiind în prima linie a luptei împotriva încălzirii globale, există o mulţime de fonduri pentru energia curată. Toate aceste premize plasează Europa într-o lumină interesantă pentru investitori.

Inflaţia a fost una dintre principalele preocupări pentru investitori în 2021. Ar putea rămâne o preocupare şi în 2022, deşi anul viitor am putea vedea rate de inflaţie mai mici, pe măsură ce lanţurile de aprovizionare se ajustează şi creşterea economică se stabilizează la un nivel mai scăzut după nivelurile de boom înregistrate în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO