Eveniment

Eugen Teodorovici anunţă că România riscă să se împrumute mai scump în lipsă de buget: Nu pot să ies în pieţele externe, pentru că nu am buget

Eugen Teodorovici anunţă că România riscă să se...

Autor: Alina Botezatu

06.03.2019, 21:56 176

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a susţinut, miercuri seara, că România riscă să se împrumute mai scump, în condiţiile în care România nu are încă un buget de stat pentru 2019. 

„În plan extern, am prezentat public o strategie de împrumut, pentru că aşa este logica fiecărei ţări. (...) Nu pot să ies în pieţele externe, pentru că nu am buget. Asta înseamnă că aceia care stau în piaţă şi aşteaptă ca România să se împrumute, piaţa astăzi are bani, România are astăzi costuri foarte reduse de împrumut. Undeva, în timpul acestui an, timpul de împrumut se reduce. Se ştie cu cât vreau să mă împrumut şi clar că ceia care vor oferta, la un moment dat, or să crească preţurile, pentru că nu mai am de unde să mă împrumut, într-un timp foarte scurt, cu sume foarte mari”, a spus Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a mai susţinut că, anul trecut, când România a adorit să se împrumute din extern, atunci ieşeau cu declaraţii cei din Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis.

Legea bugetului de stat pentru 2019 a fost adoptată de Parlament la data de 15 februarie, cu aproape două luni faţă de data când ar fi trebuit adoptată, dar a fost contestată de preşedintele la Curtea Constituţională şi a fost retrimisă de acesta Parlamentului.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecţia sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. Prima obiecţie de neconstituţionalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecţie referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO