Eveniment

Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor mai ia un împrumut de la Banca Mondială de 500 mil. euro pentru creşterea accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici se împrumută la foc automat

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici se împrumută la foc automat

Autor: Iulian Anghel

26.09.2019, 00:01 1887

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a semnat luni la New York un acord de împrumut cu Banca Mondială care vizează „creşterea accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală”. Împrumutul este de 500 de milioane de euro (2,3 mld. lei).

Ca orice politician cu ştaif, premierul, aflat în America, alături de ministrul finanţelor, a făcut anunţul pe platforma de socializare Facebook înainte ca el să apară pe pagina oficială a guvernului: „Am avut astăzi (luni – n.red.), la New York, o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Mondiale, în cadrul căreia a fost semnat Acordul destinat creşterii accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medicală primară şi promovării serviciilor medicale preventive (...)”.

Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea anului la 20 mld. lei şi a coborât la 18 mld. lei în iulie. Guvernul poate împrumuta deci, până la final de an, cam 12 mld. lei dacă vrea să se menţină în ţinta de 3% din PIB. Foarte puţin, având în vedere foamea de bani. Peste 80% din venitu­rile fiscale ale buge­tului consolidat merg spre pensii şi salarii. Şi atunci, firesc, nu mai sunt bani şi pentru „creşterea accesului cetăţenilor români la servicii de asistenţă medi­cală”, iar guvernul se împrumută în plus, de pe unde poate, pentru că pieţele sunt şi cam zgârcite, dar şi cam scumpe pentru România, care are nevoie în acest an de 65-70 mld. lei: 30 mld. lei pentru acoperirea deficitului şi restul pentru rostogolirea datoriei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO