Eveniment

Euribor s-a dublat în şase luni. Vine scumpirea creditelor

 Euribor s-a dublat în şase luni. Vine scumpirea creditelor
07.03.2011, 23:59 3783

Creditele în euro, care reprezintă aproape două treimi dinfinanţările acordate de bănci companiilor şi populaţiei, se vorscumpi pe măsură ce Banca Centrală Europeană (BCE) va majoradobânda-cheie pentru a răspunde presiunilor inflaţioniste aduse descumpirea explozivă a petrolului.

Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro,rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punctprocentual, pornind de la 5,8% pe an (media pieţei în prezent,potrivit datelor BNR) aduce o creştere a ratei lunare cu 20 deeuro, la 226 de euro.

Doar aşteptările create de comentariile recente ale oficialilorbăncii privind majorarea dobânzii-cheie au împins indicatorulEuribor, care reflectă costul la care băncile de top îşi împrumutăeuro între ele, la cele mai înalte niveluri înregistrate din varalui 2009. Dobânda-cheie a BCE a rămas nemişcată din mai 2009 laminimul istoric de 1% pe an.

Preţul petrolului aproape s-a dublat din vara trecută şiîmpreună cu scumpirea alimentelor au împins inflaţia în zona eurola 2,4% în prezent, peste plafonul agreat de BCE, de 2%. În acestecondiţii, analiştii se aşteaptă că anul 2011 să aducă două sauchiar trei majorări ale dobânzii-cheie la euro.

Nicolae Dănilă, profesor de economie şi fost preşedinte al BCR,spune că urmează intrarea într-o spirală care va duce dobânzilemult mai sus faţă de nivelurile actuale şi din această cauză se vaajunge ca unele ţări din zona euro şi altele din UE să cearărestructurarea datoriilor. Dar cel mai mult ar putea avea desuferit companiile şi implicit clienţii individuali către carebăncile ar putea transfera o parte din scumpirea banilor.

"Dacă americanii au teamă mai ales de recesiune, Europa estedeosebit de îngrijorată de spectrul reizbucnirii inflaţiei. Deaceea aşteptarea în ceea ce priveşte creşterea nivelului dobânziloreste mai prezentă în Europa. Cu cât creşte nivelul datoriilorsuverane de finanţat pe piaţa internaţională de capital, cu atâtceilalţi jucători de pe piaţă, care au nevoie la rândul lor definanţări, sunt puşi într-o situaţie deosebit de dificilă şi am învedere mai ales mediul privat", afirmă Dănilă.

"Fără îndoială că o creştere a dobânzii din partea BCE creeazăprobleme celor îndatoraţi în euro. Ratele vor creşte şi acesta esteun semnal negativ şi pentru şansele de ieşire din recesiune aeconomiei", spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Analiştii grupului italian UniCredit consideră că majorareadobânzii de către BCE va forţa şi băncile centrale din regiune săreacţioneze, pentru a evita ieşiri de capitaluri. Dochia spune căBNR se va vedea nevoită să reacţioneze mai devreme sau mai târziula presiunile inflaţioniste de pe plan local, indiferent de ce vaface BCE, deci să majoreze dobânda de la minimul istoric de 6,25%pe an. "BNR pare forţată să majoreze dobânda, deşi va amânadecizia, pentru că este conştientă de efectele negative pe careaceasta le are asupra economiei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO