Eveniment

Euribor-ul scade la un minim istoric de 0,884%, cand se ieftinesc ipotecarele? Cum comentati?

05.08.2009, 19:38 224

Indicele de referinta Euribor la trei luni - dobanda practicata pe piata interbancara a zonei euro care intra si in calculul ratei dobanzii pentru imprumuturile din programul Prima Casa -, a scazut ieri la un minim record de 0,884%, pe fondul acumularii unor rezerve importante de lichiditati, in valoare de aproximativ 450 mld. euro, injectate recent de Banca Centrala Europeana (BCE).

Dobanda de referinta a BCE este de 1%.

Rata Euribor la sase luni a inregistrat de asemenea o scadere, atingand un nivel record de 1,133%, dupa ce marti inregistrase o valoare de 1,134%. Media saptamanala a Euribor s-a mentinut la 0,353%.

Scaderea indicelui de referinta Euribor ar trebui sa duca la reducerea dobanzilor pentru imprumuturile acordate pentru programul Prima Casa, avand in vedere ca bancile calculeaza rata dobanzii pentru astfel de credite in functie de Euribor la trei luni, la care adauga o marja fixa de cel mult patru puncte procentuale, in cazul in care imprumuturile sunt acordate in euro.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, crede ca dobanzile vor scadea in urmatoarea perioada, insa precizeaza ca efectele reducerii indicelui de referinta Euribor vor deveni vizibile abia dupa ce bancile reactualizeaza dobanzile pe care le practica in prezent.

„Dobanzile la creditele din programul Prima Casa ar trebui sa scada in urmatoarele luni, insa avand in vedere ca ratele practicate de banci pentru acest tip de imprumuturi sunt reactualizate periodic, fie la trei, fie la sase luni, in functie de politica fiecarei institutii financiare, reducerea Euribor se va reflecta mai tarziu", a declarat Anghel.

El estimeaza ca evolutia indicelui de referinta Euribor se va mentine pe acelasi trend in 2009, urmand ca o posibila redresare sa fie observabila abia anul viitor.

„Redresarea Euribor ar putea avea loc abia la mijlocul lui 2010 sau chiar in a doua jumatate a anului viitor", a precizat economistul-sef al BCR.

Lucian Albu, directorul Institutului de prognoza economica al Academiei Romane, estimeaza ca dobanzile la creditele din programul Prima Casa vor scadea, insa precizeaza ca evolutia Euriborului este destul de incerta, in conditiile in care nu pot fi prevazute masurile pe care le va lua Banca Centrala Europeana in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO