Eveniment

EURO 2024. Meciurile de miercuri: Croaţia-Albania, Germania-Ungaria, Scoţia-Elveţia. Cum arată meciul economiilor

EURO 2024. Meciurile de miercuri: Croaţia-Albania,...

Autor: Valeriu Dănilă

19.06.2024, 18:24 113

Miercuri se desfăşoară trei meciuri în cadrul Campionatului European de Fotbal 2024, Germania-Ungaria, Scoţia-Elveţia în grupa A, respectiv Croaţia-Albania în grupa B.

La momentul redactării acestui articol este deja încheiat primul meci al zilei, Albania-Croaţia la un scor de 2-2, Albania reuşind să egaleze în minutul 95’.

Echipa experimentată a Croaţiei a reuşit să intre de două ori în semifinalele Campionatului European, în 1996 şi 2008. Şi echipa naţională a Elveţiei a reuşit să între semifinalele EURO 2020, pierzând atunci în faţa Spaniei.

Pentru Albania şi Scoţia cele mai bune prestaţii au rămas calificarea la EURO, în timp ce Ungaria a reuşit să între semifinalele turneului în perioada comunistă, în anul 1964.

În acest timp Germania se poate bucura de prestigiul victoriei câştigând competiţia de trei ori, în 1972, 1980, respectiv 1996. Nemţii mai au în palmares trei finale jucate şi trei semifinale.

Germania este un partener comercial important pentru România, companiile din germane angajând sute de mii de români prin Daimler, Continental, Kaufland, Lidl, E.ON, sau Knauf.

Eleveţia este un important investitor în România prin Ameropa, proprietarul Azomureş, dar şi Holcim, Artemis, Novartis, respectiv Sika. În ciuda acestui fapt, compania elveţiană Clariant s-a confruntat cu un eşec de proporţii fiind nevoită să închidă în 2023 fabrica de bioetanol deschisă doar cu un an în urmă, ştergând cu buretele o investiţie de 140 de milioane de euro.

Croaţia este prezentă în România prin InterCapital Asset Management. Aceştia au reuşit listarea la bursa de la Bucureşti a primului ETF străin, atrâng atenţia investitorilor locali. ETF-ul replichează indicele BET-TRN care are în componenţă 20 de companii româneşti.