Eveniment

Eurofighter: România ar putea pierde investiţii de 1 mld. €

28.07.2010, 23:56 148

Italienii de la Alenia Aeronautica au ridicat miza în luptapentru dotarea armatei române cu avioane de luptă şi se oferă săinvestească un miliard de euro în economia românească dacă statulva accepta oferta pentru 24 de aeronave Eurofighter, nu mai vechide anul 2004, sumă ce echivalează cu preţul care ar urma să fieplătit în schimbul acestor aeronave. Aceeaşi compensaţie economicăeste oferită şi de suedezii de la Saab care vin cu avioaneleGripen.

Cei doi contracandidaţi s-au grăbit să lanseze oferte cât maiatrăgătoare după ce CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) aaprobat în luna martie a acestui an oferta americanilor de laLockheed Martin pentru modelul de avion F16 într-un contract ceprevede achiziţia de 24 de aeronave recondiţionate, pentru suma deaproximativ 1,3 mld. dolari (circa un miliard de euro). Ofertaînaintată de guvernul american nu prevede însă clauze privindrealizarea de investiţii în economia românească.

"Legislaţia română prevede ca în cazul acestor contracte săexiste o compensare economică, chiar dacă americanii s-au eschivatde realizarea offset-ului. Noi am decis să fim în acord culegis­la­ţia şi oferim un offset de 100% din valoarea contractuluide achi­ziţie", a declarat Giuseppe Paoletti, directorul decampanie pentru Eurofighter în România. Offset-ul este ocompensaţie economică care se practică în cazul achiziţiilor dindomeniul militar şi care este oferită de vânzător.

Prezenţi la târgul de aviaţie de la Farnborough, reprezentanţiiLockheed Martin nu au fost disponibili pentru comentarii.Majoritatea statelor din regiune care au achiziţionat avioane deluptă sau le-au închiriat pentru o anumită perioadă au beneficiatde investiţii importante în economie.

"Decizia privind achiziţia de avioane de luptă o iau militarii.Offset-ul nu este o problemă a americanilor, problema este la noi,pentru că noi trebuie să identificăm soluţii de offset la deciziape care au luat-o militarii. Se poate, Polonia a luat", spune AurelCazacu, fost director general în Direcţia Generală Industria deApărare din Ministerul Economiei.

Exemplul Poloniei, singura ţară din Europa care a reuşit săevite recesiunea mondială, este elocvent, autorităţile polonezeachiziţionând în 2003 aeronave F16 a căror valoare s-a ridicat întotal, cu tot cu dobânzi, la 4,7 mld. dolari, iar SUA au returnatîn economia poloneză investiţii de peste 6 mld. dolari. Cehia şiUngaria au luat avioane Gripen cu un offset de 130% şi respectiv100% din valoarea valoarea contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO