Eveniment

Eurofound: Telemunca poate duce la o lipsă de echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi poate aduce probleme de sănătate angajaţilor

Eurofound: Telemunca poate duce la o lipsă de echilibru...

Autor: Ramona Cornea

09.12.2020, 19:15 370

♦ Eurofound subliniază necesitatea reglementării telemuncii astfel încât angajaţii să poată avea dreptul legal să se deconecteze de la munca de acasă ♦ România nu a iniţiat dezbateri publice pentru o astfel de reglementare, situaţie în care se află şi alte 12 state membre ale Uniunii Europene.

Eurofound, adică Fundaţia Euro­peană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă, aduce în discuţie necesita­tea reglementării telemuncii, astfel încât angajaţii din ţările membre al UE să aibă dreptul legal de a se „deconecta“, adică de a nu mai răspunde la emailuri sau la telefon după ce programul de lucru s-a terminat.

„Oricât de multe ar fi beneficiile tele­muncii - şi sunt multe, inclusiv timpul de lucru mai flexibil, productivitatea crescută şi timpul redus de navetă - există şi deza­van­taje, aşa cum vor atesta o mare parte dintre cei o treime de europeni care lucrau exclu­siv de acasă în timpul pandemiei. Principala dintre acestea este cultura „mereu în priză“ pe care o generează telemunca, încurajând angajaţii să răspundă la emailuri, apeluri telefonice şi mesaje de la locul de muncă mult după încheierea zilei de lucru sau a săptă­mânii. Această situaţie poate fi agra­vată dacă cultura organizaţională la locul de muncă îi stimulează pe angajaţi să accepte sarcini grele de muncă şi să facă ore supli­mentare, adesea neplătite. Toate acestea de­ranjează echilibrul dintre viaţa profe­sională şi cea privată, ducând la conflicte între viaţa profesională şi cea de acasă, odihnă insuficientă şi probleme de sănătate, cum ar fi stresul profesional şi tulburările de somn“, scriu experţii de la Eurofound.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO