Eveniment

Europa a pus ochii pe rezervele valutare ruseşti: Josep Borell: Trebuie să luăm în considerare utilizarea activelor pentru reconstrucţia Ucrainei

Europa a pus ochii pe rezervele valutare ruseşti: Josep...

Autor: Laura Buciu

09.05.2022, 09:15 56

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare ruseşti în valoare de miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina după război, a declarat luni, într-un interviu acordat Financial Times (FT), cel mai înalt diplomat al blocului european, Josep Borrell.

„Aş fi foarte mulţumit, pentru că este foarte logic", a declarat Borrell când a fost întrebat de FT dacă rezervele ruseşti îngheţate ar putea ajuta la finanţarea efortului de reconstrucţie a Ucrainei după ce războiul se va încheia.

„Avem banii în buzunare şi cineva trebuie să-mi explice de ce este bine pentru banii afgani şi nu pentru banii ruşi”, a continuat el, referindu-se la decizia Statelor Unite de a folosi 7 miliarde de dolari din activele îngheţate ale băncii centrale din Afganistan pentru a oferi ajutor umanitar în interiorul ţării şi pentru a despăgubi victimele terorismului după ce talibanii au preluat puterea.

Ţările occidentale au îngheţat rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la invazia sa în Ucraina.

De atunci, oficialii UE au dezbătut dacă activele sancţionate ar putea fi utilizate cumva pentru a reconstrui Ucraina atunci când războiul se va încheia în cele din urmă, însă nu au fost prezentate propuneri politice concrete.

În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a ameninţat că va acţiona în justiţie împotriva SUA şi UE în încercarea de a încerca să deblocheze rezervele sale de aur şi de valută. Cu toate acestea, nu este clar când sau în ce jurisdicţie ar putea fi făcută o contestaţie juridică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO