Eveniment

Europa ne poate ajuta sa iesim din recesiune. Dar depinde si de noi

Europa ne poate ajuta sa iesim din recesiune. Dar depinde si de noi
13.12.2009, 23:28 30

Romaniaa inregistrat in ultimii ani o crestere economica bazatapreponderent pe consum, realizat pe datorie, iar pretul pe care l-aplatit a fost deficitul de cont curent ridicat.

Desi cresterea economica ar trebui sa se bazeze mai mult peinvestitii si export net, in realitate ascensiunea PIB va ficondusa cel mai sigur tot de consum, sustinut prin crediteexterne.

O astfel de crestere economica nu mai este insa o solutieviabila, avand in vedere faptul ca investitorii straini devin totmai sceptici in a finanta tarile care traiesc pe datorie.

Daca deficitul extern s-a ajustat in acest an, pe fondulintreruperii finantarilor externe, pentru anul viitor principalaproblema este legata de nivelul ridicat al deficitului bugetar.Finantarea deficitului bugetar presupune costuri mari, diminuandpotentialul de alocare a banilor pentru investitii. Iar faracontinuarea acordului cu FMI si fara credibilitate, va fi tot maidificil de finantat.

Totodata, este necesara o corelare a politicilor monetara,fiscala, de pensii si salarii pentru stimularea economisiriiinterne, investitiilor si exporturilor, si pentru limitareacresterii necontrolate a consumului.

Sectorul privat s-a restructurat semnificativ in contextulcrizei, fiind necesar sa se corecteze si sectorul public astfelincat sa nu se revina la dezechilibre mari atunci cand va fireluata cresterea economica.

"Cred ca vom inregistra crestere economica in 2010, dar nu credca va fi mai mare de 2%, cel mult 4%. Nu ma astept neaparat lamotoare interne de crestere economica, ci cred ca va fi mai degrabaindusa de pe extern, odata cu revenirea economiilorinternationale", a declarat Razvan Pasol, directorul general alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, se asteapta lao crestere economica de cel mult 2%, estimand ca sectorulconstructiilor ar putea sa-si revina anul viitor, in special pefondul investitiilor din infrastructura anuntate.

"Din discutiile pe care le-am avut, este asteptata o crestereeconomica de pana la 1% anul viitor. Se mizeaza pe revenireaindustriei si a sectorului de servicii", a spus Marius Trif,directorul general al Carpatica Invest, societatea de brokeraj abancii Carpatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO