• Leu / EUR4.9232
  • Leu / GBP5.6092
  • Leu / USD4.5644
Eveniment

Europa pe verde: Persoanele care vin din ţările europene nu vor mai sta în carantină. Grecia şi Franţa au trecut pe lista verde

Europa pe verde: Persoanele care vin din ţările europene nu vor mai sta în carantină. Grecia şi Franţa au trecut pe lista verde

Autor: Miruna Diaconu

18.06.2021, 12:31 415

Persoanele care vin din ţările europene nu vor mai sta în carantină la venirea în România, conform listei ţărilor cu risc epidemiologic actulizată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Grecia şi Franţa au trecut de pe lista galbenă, unde era nevoie de prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR sau dovada vaccinării, pe lista verde, ceea ce înseamnă că cei care se întorc din aceste ţări nu vor mai sta în carantină şi nici nu vor trebui să prezinte o dovadă a imunizării sau testării.

Intrarea Greciei pe lista verde a fost aşteptată de agenţiile de turism care organizează vacanţe în această destinaţie, astfel că, turiştii care nu sunt vaccinaţi, nu se vor mai testa la întoarcerea în România.

Marea Britanie este singura ţară din Europa care rămâne pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic, în ciuda ratei scăzute de infectare, mai exact de 1,3 infectări la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că cei care se întorc în România din această ţară vor sta în carantină. Însă, CNSU a luat hotărârea de a ţine în continuare Marea Britanie pe lista roşie din cauza variantei Delta de coronavirus cu o transmitere mult mai ridicată.

Grecia acceptă la intrarea în ţară prezentarea unui rezultat negativ al testului PCR efectual cu cel mult 72 de ore anterior intrării în statul elen, o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin sau prezentarea unei dovezi conform căreia persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior intrării în Grecia. De asemenea, prezentarea rezultatului negativ al testului nu se aplică în cazul minorilor cu vâsta de până la 5 ani.

Totodată, Franţa acceptă intrarea în ţară a celor care vin din România doar cu dovada vaccinării, iar cei care nu sunt vaccinaţi vor fi nevoiţi să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare.

„Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin două săptămâni de la a doua injecţie cu vaccinurile care se fac cu doză dublă - Pfizer, Moderna, AstraZeneca - , patru săptămâni de la injecţia pentru vaccinul cu doză unică - Johnson & Johnson - şi două săptămâni de la injecţia făcută în cazul persoanelor care au fost infectate cu Covid-19 şi pentru care, în Franţa, este necesară o singură injecţie”, se arată pe site-ul Ministerului de Externe.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9232
Diferență: 0,0467
Ieri: 4.9209
Azi: 4.5644
Diferență: -0,2426
Ieri: 4.5755
Azi: 5.6092
Diferență: 0,0981
Ieri: 5.6037
Azi: 4.9467
Diferență: 0,0668
Ieri: 4.9434