Eveniment

Europenii „maraie” la decizia de cumparare a F-16 americane

25.03.2010, 23:04 49

Concernul suedez SAAB-Gripen, care produce avioanele de luptaGripen, a anuntat ca va cere Guvernului sa trimita Parlamentuluitoate ofertele de avioane multirol, dupa ce Consiliul Suprem deAparare a Tarii (CSAT) a decis marti sa achizitioneze 24 de avioanede vanatoare multirol F-16, aflate in uz, pentru un contractanuntat de Ministerul Apararii de 1,3 mld. dolari (932 mil.euro).

Richard Smith, director de marketing pentru Romania al firmeiGripen, a sustinut ieri ca Suedia a facut Romaniei "o oferta foartegeneroasa care include un pachet de avioane Gripen NATO noi-noute"cu finantare guvernamentala suedeza, cu dobanzi mici si o generoasaperioada de gratie care include si un contract off-set (este vorbadespre contractele care obliga vanzatorul de echipament militar saachizitioneze din Romania sau sa investeasca aici cel putin 80% dinvaloarea contractului obtinut - n.n.).

Miercuri seara Jerry Linbergh, manager de exporturi laAdministratia suedeza pen tru armament, afirmase: "Noi credem caavioanele Gripen (...) off-set si finantare guvernamentala ar fifoarte avantajoase".

MApN nu a raspuns pana la inchiderea editiei care este ultimaoferta a SAAB-Gripen.

Concernul suedez s-a aflat in lupta pentru dotarea armateiromane cu avioane de vanatoare multirol, fiind un candidatredutabil la castigarea contractului pe care Romania intentiona, inurma cu doi ani, sa-l incheie pentru achi zitionarea a 48 de avioane de vanatoare care sa inlocuiasca MIG-Lancer care ies dinuz.

Ultima oferta a suedezilor, de acum doi ani, a fost sa vandacele 48 de avi oane pentru doua mili arde de euro. Smith acu zavoalat faptul ca s-ar in calca legislatia europeana prin achizitiadecisa de CSAT, fara oferta.

Daca Romania vrea sa respecte legislatia europeana, trebuie unproces de achizitie transparent, o licitatie", a spus oficialulGripen, care s-a declarat dezamagit de decizia CSAT.

"Trebuie comparata oferta SAAB cu celelalte oferte. Ei nu doarvand avioane, ci le si inchiriaza. Trebuie vazut ce oferta decompensare au facut", spune fostul ministru al apararii,actualmente senator, Teodor Melescanu.

"Legea offsetului se refera doar la achizitia de tehnicamilitara sau strategica noi si nu vizeaza echipamente in uz. Existao ordonanta (34/2006 - n.n.) care obliga ca orice achizitie indomeniu public sa se faca prin licitatie", arata Melescanu.

Pe de alta parte, presedintele Senatului, Mircea Geoana, aafirmat, joi, la finalul unei intalniri cu ambasadorii stateloreuropene, ca unii din acestia si-au exprimat frustrarea fata dedecizia CSAT de achizitionare de avioane F-16 in uz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO