Eveniment

Eurostat: Inflaţia din zona euro atinge un nivel record

Eurostat: Inflaţia din zona euro atinge un nivel record

Autor: Dorin Oancea

30.11.2021, 12:19 77

Inflaţia din zona euro a atins luna aceasta cea mai mare rată înregistrată vreodată, din cauza creşterii costurilor cu energia, potrivit datelor Eurostat publicate marţi.

Creşterea preţurilor de consum în cele 19 ţări care folosesc moneda euro s-a accelerat la 4,9% în noiembrie, de departe cel mai ridicat nivel din cei 25 de ani de când se calculează indicatorul, în creştere de la 4,1% în luna precedentă şi mult peste aşteptările de 4,5%.

Preţurile la energie au crescut cu 27% faţă de anul precedent, ca urmare a scumpirii petrolului, dar inflaţia în sectorul serviciilor şi al bunurilor industriale non-energetice, care au fost o piedică în creşterea preţurilor în anii trecuţi, au fost ambele peste 2%, sugerând o creştere rapidă a presiunilor asupra preţurilor.

Deşi inflaţia este acum de peste două ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene, este puţin probabil să declanşeze vreo acţiune de politică monetară, chiar dacă datele ar putea declanşa presiuni politice asupra BCE pentru a ţine în frâu creşterea preţurilor.

BCE a susţinut mult timp că valul de inflaţie este temporar, cauzat de o serie de factori punctuali, şi că se va diminua în timp, astfel încât o acţiune acum ar fi contraproductivă, deoarece ar zădărnici creşterea economică exact în momentul în care inflaţia se atenuează de la sine.

Inflaţia va avea acum nevoie de luni de zile pentru a scădea şi ar putea rămâne peste ţinta BCE până în a doua jumătate a anului 2022, o provocare pentru o instituţie care se luptă cu inflaţia scăzută de un deceniu şi are puţină experienţă în ceea ce priveşte creşterea preţurilor peste ţinta sa.

Următoarea şedinţă a BCE va avea loc la 16 decembrie, când este aproape sigur că va pune capăt unui program de achiziţie de obligaţiuni în valoare de 1.850 de miliarde de euro, dar va intensifica probabil alte măsuri pentru a compensa stimulentele eliminate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO