Eveniment

Eurostat: Preţurile cafelei au crescut în UE cu 16,9% în august

Eurostat: Preţurile cafelei au crescut în UE cu 16,9%...

Autor: Dorin Oancea

06.10.2022, 14:26 50

O ceaşcă de cafea a devenit mai scumpă, a anunţat joi biroul de statistică al Uniunii Europene, subliniind o creştere a preţului la această băutură de bază, alături de cele la zahăr şi lapte, scrie Reuters.

Preţurile la cafea au crescut în medie cu 16,9% în august faţă de anul precedent.

Laptele integral proaspăt costă acum în medie cu 24,3% mai mult, în timp ce consumatorii au plătit cu 22,2% mai mult pentru laptele proaspăt cu conţinut scăzut de grăsime, a precizat Eurostat.

Zahărul a înregistrat cea mai mare creştere, preţul său mediu sărind cu 33,4%.

Datele au arătat că preţurile au crescut pentru aceste patru produse în toate ţările membre ale UE, cu excepţia Maltei, unde preţul laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsime a rămas neschimbat.

Finlanda şi Lituania au înregistrat cele mai mari modificări ale preţurilor la cafea, cu creşteri de 43,6% şi, respectiv, 39,9%, urmate de Suedia şi Estonia.

Polonia a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor la zahăr, care au făcut un salt de 109,2% faţă de august 2021.

În zona euro - cele 19 ţări care au moneda euro - inflaţia preţurilor de consum a atins 9,1% în august, determinată de preţurile la energie şi alimente. Aceasta a atins un nou record de 10% în septembrie, conform estimării Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO