Eveniment

Eurostat: Romania are cele mai mici preturi la energie din Europa

06.06.2008, 20:36 148

Romania se afla pe pozitia a saptea in Europa, in clasamentul preturilor platite de consumatori pentru energie electrica si gaze naturale, in conditiile in care preturile din zona centrala si est-europeana se mentin sub nivelul celor din Vest, potrivit datelor Eurostat, citate de Reuters.
In Romania, pretul unui KWh de energie electrica era la 1 ianuarie 2008 de 0,0855 euro, in timp ce un gigajoule de energie termica costa 7,6 euro, valorile neincluzand taxele. Potrivit analistilor Reuters, consumatorii europeni vor suporta cheltuieli din ce in ce mai ridicate cu energia, pe fondul cresterii constante a costurilor din aceasta industrie, la nivel global.
Tarile din regiune vor fi nevoite sa majoreze preturile in urmatorii ani pentru a evita riscul aparitiei unor intreruperi in furnizarea de electricitate si gaze.
Potrivit datelor Eurostat, cel mai mic pret la electricitate este practicat de furnizorii din Bulgaria, unde un KWh costa 0,0547 euro, urmata de Letonia, cu 0,0583 euro/KWh, si Estonia, cu 0,0635 euro/ KWh. La polul opus se afla tarifele la energie electrica din Italia (0,1658 euro/KWh), Luxemburg (0,1509 euro/KWh) si Irlanda (0,1465 euro/KWh).
In ceea ce priveste gazele naturale, cele mai ieftine piete sunt Estonia (4,99 euro pentru un gigajoule de energie termica), Lituania si Ungaria (5,96 euro/ gigajoule). Cele mai ridicate preturi pentru energia termica se regasesc in Suedia (15,08 euro/gigajoule), Irlanda (14,74 euro/gigajoule) si Germania (13,97 euro/gigajoule).
Cresterea preturilor in Europa Centrala si de Est este necesara pentru a incuraja investitiile in noi centrale electrice si infrastructura pentru a sustine cresterea economica din regiune si pentru a inlocui vechile unitati de productie din perioada comunista.
Jucatorii locali din domeniu au solicitat de la inceputul anului majorari ale preturilor.
Luna trecuta, Distrigaz Sud, companie controlata de Gaz de France, a solicitat autoritatilor o scumpire a gazelor de 18% de la 1 iulie, in timp ce E.ON Energie Romania spunea ca pretul energiei electrice platit de populatie ar trebui sa creasca cu 10% de la 1 iulie, in contextul in care cererea de majorare cu 5% lansata pentru inceputul acestui an a fost refuzata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO