Eveniment

Excedentul bugetar a ajuns la 6 mld. lei, dar investiţiile din buget au scăzut cu 1 mld. lei

Excedentul bugetar a ajuns la 6 mld. lei, dar...

Autor: Iulian Anghel

27.05.2015, 00:06 505
Excedentul bugetului general consolidat a crescut în aprilie cu un miliard de lei, adică cu aproape aceeaşi sumă pe care bugetul a „economisit-o“ în primele patru luni din an cu cheltuielile de capital (investiţiile din buget), care continuă să fie sacrificate în efortul guvernului de a obţine sume suplimentare destinate temperării eventualului şoc ce ar putea apărea ca urmare a reducerii TVA la alimente de la 1 iunie.

Excedentul bugetar a crescut luna trecută la 0,85% din PIB (şase miliarde de lei), de la 0,7% din PIB (5,9 mld. lei) în martie. Prin urmare, excedentul creşte, dar el este posibil pentru că nivelul cheltuielilor este cu mult sub cel programat (erau cu 19% sub program în primele trei luni).

În vreme ce veniturile la patru luni au crescut cu 12,1% an/an, cheltuielile au avansat cu doar 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014. Iar principalele sacrificare sunt cheltuielile de capital (investiţile din buget), care sunt cu 944 de milioane de lei mai mici ca în perioada similară a lui 2014 (un minus de 30,6%), an în care acestea au fost oricum la cel mai jos nivel din ultimii ani.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe (în principal din fonduri UE), au fost de 5,3 miliarde lei (0,8% din PIB), în scădere cu 10% faţă de primele patru luni din 2014. Un lucru pozitiv în structura cheltuielilor bugetului consolidat este că pe zona de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile cheltuielile sunt mai mari cu 570 mil. lei, în creştere cu 21% faţă de primele patru luni din 2014. Însă această creştere nu a compensat tăierile de la cheltuielile de capital, investiţiile totale (din buget şi din alte fonduri) scăzând cu 10% an/an. Pe zona de venituri în bugetul consolidat din banii nerambursabili ai UE, şi aici se consemnează un salt însemnat de 43,6% faţă de primele patru luni din 2014. În buget au intrat de la UE 2,1 mld. lei, cu 648 de milioane de lei mai mult decât în primele patru luni din 2014.

Un lucru pozitiv este că veniturile din TVA continuă să înregistreze pentru a două lună consecutiv creşteri de peste 20% an/an, ceea ce înseamnă în mod evident o mai bună conformare voluntară de vreme ce cifra de afaceri în comerţul cu amă­nuntul (care ilustrează cel mai bine evoluţia consumului) a crescut în primele trei luni cu doar 3%.

Veniturile totale ale bugetului consolidat (54,9 mld. lei) au crescut cu 12,1% faţă de primele patru luni ale lui 2014, iar bugetul este pe excedent, faţă de un deficitul al bugetului consolidat de 1,88 miliarde lei, respectiv 0,28% din PIB, în primele patru luni din 2014. Alături de veniturile din TVA, veniturile din impozitul pe venit au crescut şi ele (Ă14,2%) faţă de un minus de 0,6% în martie. Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut uşor, cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectând reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor la CASS, dar şi creşterea pe 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii, potrivit explicaţi­ilor Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu doar 0,5%, până la 70 mld. lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB, ca urmare a avansului peste aşteptări al creşterii economice (4% an/an). Ală­turi de reducerea cheltuielilor de capital cu aproape un miliard de lei, a fost în­registrată o scădere însemnată a cheltuielilor cu dobânzile de 17,7% an/an (semn al îmbună­tăţirii din ultimii ani a condiţiilor de împrumut pe pieţele financiare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO