Eveniment

Exclusiv online: Proprietarii barurilor din Centrul Vechi al Bucurestiului prefera sa ia amenda decat sa renunte la terase

Exclusiv online: Proprietarii barurilor din Centrul Vechi al Bucurestiului prefera sa ia amenda decat sa renunte la terase
29.03.2010, 00:00 731

Centrul Vechi al Capitalei, singura zona pietonala dinBucuresti, atrage cel mai mare numar de vizitatori zilnic si aduceincasari de zeci de milioane de euro proprietarilor celor 70 derestaurante, baruri si cafenele deschise acolo. Venirea primaveriiaduce venituri si mai mari, in principal din amplasarea teraselorpe strazile din zona Lipscani, dar companiile cu afaceri in aceastazona spun ca primaria nu le-a permis pana acum acest lucru pentruca nu au primit avizul de functionare.

Sambata dupa-amiaza, circa 10 baruri si restaurante din CentrulVechi al Capitalei au scos mesele si scaunele afara, chiar dacasaptamana trecuta autoritatile au amendat pe cei care au ocupatspatiul public fara autorizatie.

"Am pus afara sapte mese. In momentul in care au venit incontrol, reprezentantii primariei au fotografiat mesele, au facutun calcul sa vada cate persoane puteau sta la mese si m-au amendatcu 6.000 de lei. Pentru ca am platit in 48 de ore, am dat doar3.000 de lei, dar daca aveam o terasa mai mare puteam fi amendat cupana la 12.000 de lei", spune Adrian Mihailescu, administratorulrestaurantului Bellini, situat in zona Pietei Universitatii. Pe ovreme ca cea din weekend, terasele reusesc sa atraga mai multiclienti si sa ridice afacerile barurilor si restaurantelor cu minim25% zilnic.

Centrul Istoric al Capitalei a trecut, din octombrie 2009, subjurisdictia Primariei Municipiului Bucuresti, care chiar daca arelegea care prevede autorizarea teraselor din aceasta zona, nudispunde de normele metodologice pentru a pune in aplicare aceastalege, potrivit conducerii barurilor si restaurantelor din CentrulIstoric. "Nu este nevoie de nicio norma metodologica pentrufunctionarea teraselor, este nevoie de avizul arhitectului. Cinesolicita acest aviz il primeste. Este adevarat ca au fost oarecareintarzieri din cauza trecerii de la Primaria Sectorului 3 laPrimaria Municipiului Bucuresti, dar cei care nu au primit incaraspuns favorabil sunt pe cale sa primeasca", asigura GheorghePatrascu, arhitectul-sef al Capitalei, care spune ca amenzile aufost date pentru ca terasele nu respecta cerintele contractului,fiind prea mari si blocand accesul masinilor de pompieri, in caz deincendiu. De cealalta parte, mai multi proprietari ai barurilor depe Smardan, strada cu cele mai multe terase, spun ca au trimissolicitarea pentru avizul de functionare de la jumatatea luniifebruarie, dar ca nu au primit niciun raspuns pana in acestmoment.

Pana anul trecut, Primaria Sectorului 3 era responsabila deunitatile deschise in aceasta zona. Daca vineri, la temperaturi de20 de grade, strazile din zona Lipscani erau goale, restaurantele,barurile si cafenelele functionand doar in interior, sambata cativaantreprenori au riscat sa primeasca amenzi si au scos cateva mesein fata unitatilor.

Multi dintre ei au facut un calcul simplu- incasarile intr-o zicalda de primavara pot depasi valoarea unei amenzi. Cu doar saptemese, un restaurant poate avea circa 80 de clienti la terasa intr-osingura zi, ceea ce inseamna incasari de aproximativ 1.300 de euro(5.000 de lei), la o comanda de 15 euro de persoana, adica mai multdecat o amenda data de primarie.

Cei care au preferat incasari mai mici in locul amenzilorpublice spun insa ca nu mai pot sta mult fara terase mai ales casunt clienti care vor sa petreaca afara timpul liber. "Ne aflam inimposibilitatea de a deschide terasele, dar nici nu putem asteptapana pe 15 mai, cand autoritatile ne vor da voie sa le deschidem.Terasele aduce cel putin 25% la businessul zilnic, in plus suntoameni angajati pentru a servi la terasa, iar primaria primestebani pe spatiile inchiriate pentru terase", este de parere DanielMischie, actionar al Trotter Prim, care administreaza restauranteleCaru' cu Bere si City Grill, Sport Bar Cantina si Bundetot dinCentrul Vechi. La o suprafata medie de 50 de metri patrati, celeaproximativ 50 de terase ocupa circa 2.500 de metri patrati, ceeace inseamna ca lunar primaria primeste 19.000 de euro (75.000 delei) fara TVA, la o chirie de un leu zilnic pe metru patrat. "Putemda o declaratie pe propria raspundere in care sa spunem canddeschidem si cate locuri avem disponibile, iar in momentul in careautoritatile finalizeaza normele metodologice, sa platimretroactiv, pentru perioada in care am operat terasele", afirmaCristian Kilin, reprezentant al restaurantului japonez SushiKo.

In prezent autorizatiile pentru functionarea barurilor si arestaurantelor din Centrul Vechi se emit de PMB, in timp ce taxelese colecteaza de catre Primaria Sectorului 3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO