Eveniment

Exclusiv ZF - Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9 miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de „miniorasul” din Buftea. 125 ha de teren scoase la licitatie de lichidatori. Noul indicator imobiliar, minus 75%, fata de pretul din 2008

Exclusiv ZF - Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9 miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de „miniorasul” din Buftea. 125 ha de teren scoase la licitatie de lichidatori

Jeff Kirby, CEO al European Future Group

10.12.2009, 23:29 968

Firma EFG Crevedia Development, administrata de investitoribritanici care intentionau sa construiasca circa 6.000 de locuintein zona localitatii Buftea din apropierea Capitalei, se afla inlichidare, iar terenul cu o suprafata de 124,16 hectare a fost dejascos la licitatie de catre lichidatorul PricewaterhouseCoopers(PwC) in primul faliment rasunator din piata imobiliara.

EFG Crevedia avea datorii la sfarsitul anului trecut de circa 21de milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului de Finante,cea mai mare parte a sumei fiind datorata catre banca Raiffeisen,in urma unui imprumut acordat pentru achizitia terenului.

"Am considerat ca proiectul nu mai era viabil si am incercat sarestructuram imprumutul luat de la Raiffeisen. Nu am reusit, astfelca am decis lichidarea firmei, iar terenul a fost scos la licitatiede catre lichidator. Situatia s-a schimbat complet in Romania. Nuse mai acorda imprumuturi pentru constructie, desi noi am fi vrutsa facem proiectul", a declarat pentru ZF Jeff Kirby, CEO alcompaniei European Future Group.

"Raiffeisen Bank are o relatie de parteneriat cu clientii.In aceasta perioada economica dificila am reusit sa gasim solutiilepotrivite in multe cazuri, care functioneaza insa numai in masurain care avem cooperare, angajament si transparenta din parteaclientilor. Exista si cazuri in care un acord nu a fost posibil, siatunci bineinteles trebuie urmate procedurile legale aplicabile", aspus Corina Vasile, PR director Raiffeisen.

EFG administra mai multe investitii imobiliare pe piata locala,in acest proiect partenerul fiind fondul Black Sea EnhancedReturns, potrivit declaratiilor anterioare ale firmei.

Kirby nu a oferit mai multe detalii despre identitateaproprietarilor, iar potrivit datelor de la Registrul Comertuluifirma era detinuta de catre o societate inregistrata in Luxemburg,denumita ROM9 S.A. Potrivit unui anunt al PwC, in data de 16decembrie va avea loc licitatia cu strigare pentru vanzarea celoropt parcele de teren din Crevedia.

"Terenul era evaluat in iulie 2008 la 42 de euro/metrul patrat.Acum pretul este de 9 euro/metrul patrat, adica mai putin cu peste75% fata de evaluarea respectiva", spune Kirby, fara a precizapretul platit pentru achizitia terenului.

Proiectul a fost anuntat initial in luna martie 2008, candreprezentantii EFG sperau sa construiasca 6.500 de locuinte peacest teren, in apropierea caruia se afla si o gara de tren careurma sa fie modernizata si redeschisa pentru a facilita accesullocuitorilor din proiect catre Bucuresti.

Investitiile erau estimate la 1,9 miliarde de euro, iar intr-oprima faza urma sa fie construite 60 de vile si 890 de apartamente.Spre sfarsitul anului insa, reprezentantii EFG spuneau ca "toatalumea ar trebui sa intre in vacanta pentru 18 luni", iar in scurttimp activitatea firmei a fost blocata aproape complet.

In primavara acestui an EFG a vandut participatiile pe care ledetinea in patru proiecte fondului austriac de investitii Immoeast,alaturi de care urma sa construiasca ansamblul rezidential Livadade Meri si parcul de afaceri Meteo Business City in Bucuresti sialte doua proiecte in Brasov.

Dezvoltatorii de locuinte au fost tot mai atinsi de crizafinanciara in ultimele luni, in special companiile care au apelatla credite inclusiv pentru achizitia terenului.

Pe fondul scaderii vanzarilor de locuinte si a preturilor,companiile au oprit proiectele de constructie, iar bancile solicitarambursarea creditelor. Cazuri asemanatoare sunt cele ale firmelorGigant Construct sau Sigma Proiect Development, care s-a finantatde la Marfin Bank si Bank of Cyprus pentru achizitia de terenuri inBucuresti, dar in momentul de fata situatia de piata nu recomandaconstructia unor ansambluri de locuinte, iar bancile au stopataproape complet acest gen de finantari. Actionarii au fost astfelnevoiti sa ceara intrarea in insolventa a firmelor, care ar puteaavea, intr-un final, o situatie asemanatoare cu cea a firmei EFGCrevedia.

Aparitia spre vanzare a unor astfel de active ale unor firmeaflate in dificultate, denumite "distressed", si care setranzactioneaza la valori mai mici cu 70-80% fata de preturile deachizitie, reprezinta pragul de jos al pietei imobiliare, dupa carebancile isi pot scoate din bilanturi aceste active considerate"toxice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO