Eveniment

Exclusiv ZF: Cristina Zevedei, şefa autorităţii de management pentru proiecte europene de HR, a fost schimbată din funcţie

Exclusiv ZF: Cristina Zevedei, şefa autorităţii de management pentru proiecte europene de HR, a fost schimbată din funcţie

Autor: Adelina Mihai

03.05.2011, 12:14 4091

Anca Cristina Zevedei, 34 de ani, şefa autorităţii de managementcare gestionează fonduri europene în valoare de 4,25 miliarde deeuro pentru dezvoltarea resurselor umane, a fost schimbată dinfuncţia de director general al instituţiei, pe care o deţinea dinmartie 2010.

"Doamna Cristina Zevedei şi-a încetat mandatul în data devineri. Decizia a fost semnată de ministrul Muncii, premierul EmilBoc. La conducerea AMPOSDRU a fost numită doamna Carmen Ionel, carea fost anterior şef de serviciu în cadrul direcţiei economice ainstituţiei, care va avea un mandat de şase luni", a spus NicolaeIvăşchescu, secretar de stat în ministerul Muncii.

De numele lui Zevedei se leagă cel mai mare grad de absorbţie alfondurilor europene pentru HR, întrucât la începutul mandatuluisău, valoarea plăţilor efectuate prin acest program era de maipuţin de 80 de milioane de euro, iar sub gestiunea sa, la începutullunii martie 2011, valoarea plăţilor a ajuns la 485 de milioane deeuro.

Cine este CristinaZevedei

Înainte să vină la conducerea AMPOSDRU, Zevedei a fost directorcoordonator al Organismului Intermediar din cadrul programului dealocare a fondurilor europene pe HR pentru regiuneaBucureşti-Ilfov, funcţie pe care o ocupa din mai 2009. CristinaIova, fostul director general al instituţiei, a fost demisă laînceputul lunii februarie 2010. Din 2006 până în 2009 Zevedei alucrat ca expert parlamentar în cadrul mai multor departamente dinSenat. Licenţiată în inginerie şi drept la UniversitateaPolitehnică şi cea Româno-Americană, ea a urmat mai multe programepostuniversitare. A candidat în 2009 pe un loc neeligibil laalegerile europarlamentare din partea PD-L.

Cazul Botiş: ieri ministru,astăzi pasibil de cinci ani deînchisoare

Demisia sa a venit la mai puţin de două săptămâni după ce IoanNelu Botiş, fostul ministru al Muncii, a renunţat la conducereaacestui minsiter după ce a fost implicat într-un scandal privindimplicarea soţiei sale într-un proiect finanţat din fondurileeuropene pentru resurse umane. Botiş este verificat în prezent deinspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmeazăsă stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict deinterese, având în vedere că soţia acestuia este consilier peproiectul "Şansa la demnitate", care a câştigat finanţare europeanăla o lună după numirea sa în funcţie. AMPOSDRU este autoritatea demanagement care gestionează linia de finanţare pentru care s-aaprobat proiectul şi se află în subordinea ministerului Muncii.

Un nou gigant pe piaţa muncii:POSDRU. A făcut 20.000 de noiangajări

POS DRU este programul care a avut cele mai accelerate plăţi înultimul an, fiind de altfel şi primul program de finanţareeuropeană (din cele şapte programe începute în 2007) care seapropie de final. În prezent, peste 2.000 de proiecte se află încurs de implementare, iar valoarea cumulată a acestora este depeste 80% din valoarea totală a programului.

Proiectele câştigate sunt dintre cele mai diverse: de laconsiliere în carieră, traininguri pentru dezvoltarea competenţelorantreprenoriale, pentru instruirea femeilor din mediul rural, avândvalori cuprinse între 10.000 de euro şi 5 milioane de euro. Din2008- primul an în care s-a dat drumul la finanţările prin acestprogram şi până în prezent - peste 8.300 de proiecte au fost depusecu o valoare totală de 9,1 mld. euro, dublă faţă de finanţareaacordată de UE pentru dezvoltarea resurselor umane (de 4,25 mld.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO