Eveniment

Exclusiv ZF: Cum arata economia romaneasca in notitele pentru conferinta sefului misiunii FMI

10.08.2009, 18:49 152

Intr-o conferinta in care a laudat Guvernul pentru ceea ce a intreprins pana acum si fara sa spuna o vorba despre vechea sa marota, privatizarea cu orice pret, Fondul Monetar International a anuntat ca greul ajustarii bugetare va fi in 2010, cand Guvernul va trebui sa gaseasca solutii pentru o ajustare fiscala de 2,5% din PIB, adica aproape 3 miliarde de euro.
Pentru ce a ramas din anul acesta, Guvernul va trebui sa gaseasca venituri suplimentare sau sa reduca cheltuielile cu 0,8% din PIB, adica circa 1 miliard de euro.
„Am ajuns la un acord cu Guvernul sa majoram tintele de deficit bugetar atat pentru 2009, cat si pentru 2010. Ajustarea insa va implica si un efort fiscal din partea Guvernului, de 0,8% din PIB in 2009. Acest efort, pe langa cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an", a declarat ieri Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI intr-o conferinta de presa in care a prezentat concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu Romania.
Nu este foarte clar cum vor fi reduse cheltuielile bugetare, FMI lasand la latitudinea Guvernului modalitatile efective de ajustare.
Printre masurile de reducere a cheltuielilor bugetare discutate pana acum figureaza reducerea cu 150.000 a personalului din aparatul de stat sau intrarea in concediu fara plata a tuturor bugetarilor  pe o perioada de 2-3 saptamani incepand din septembrie pana in noiembrie, care ar aduce o economie la buget de 0,35% din PIB.
Tintele agreate in primavara la incheierea acordului cu FMI pentru primul semestru au fost indeplinite din punct de vedere cantitativ cu o singura exceptie: datele privind arieratele la nivelul bugetului consolidat nu au fost suficiente astfel ca nu exista certitudinea ca obiectivul a fost respectat. „Faptul ca s-au putut respecta tintele cantitative si criteriile structurale arata seriozitatea eforturilor Guvernului, in special ale ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, de a asigura tinerea sub control a cheltuielilor pentru a evita derapaje de la tintele stabilite", a spus Franks.
El a explicat ca este necesar un echilibru intre consolidarea bugetara pe termen lung si nevoia de finantare a Romaniei pe termen scurt, admitand ca va fi dificila reducerea deficitului bugetar pana la 3% din PIB in 2011.
„Avand in vedere ca pana la finele anului mai sunt doar patru luni si jumatate, este un efort ambitios din partea Guvernului", a spus Franks referindu-se la procentul stabilit pentru ajustarea cheltuielilor. El a dat asigurari ca Fondul nu doreste inrautatirea situatiei economice, impingerea Romaniei spre o contractie severa printr-o politica fiscala mult prea stransa, insa a subliniat necesitatea intaririi procesului fiscal in privinta executiei bugetare.
Finantarea deficitului bugetar din acest an, majorat de la 4,6% din PIB la 7,3% din PIB, va necesita resurse suplimentare. Franks a precizat ca FMI a agreat ca aproximativ jumatate din urmatoarele doua transe care ar urma sa fie alocate Romaniei, din septembrie si decembrie, respectiv 1,7 mld. euro, sa fie directionata pentru finantarea deficitului bugetar. „Ministerul Finantelor va trebui sa acceseze mai multe fonduri de pe piata pentru a finanta acest deficit, dar FMI va acoperi o parte importanta din diferenta. De asemenea, ne gandim si la faptul ca executia bugetara va fi sprijinita si de ceilalti parteneri ai acordului, Comisia Europeana si Banca Mondiala", a afirmat Franks. Guvernul si FMI au convenit scaderea deficitului bugetar in 2010 la sub 6% din PIB, fata de 7,3% din PIB acceptat pentru 2009, prin diminuarea deficitului structural cu 2-2,5 puncte din PIB, reprezentand 3 mld. euro.
In ceea ce priveste cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar, acestea ar urma sa fie diminuate anual cu 0,5% din PIB, din 2010, astfel incat sa reprezinte sub 6% din PIB dupa urmatorii 4-5 ani, fata de 9% in prezent, potrivit sefului misiunii FMI in Romania.
Cheltuielile de personal au totalizat in primele sase luni din acest an 24,9 mld. lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada din 2008. Oficialul FMI a precizat ca eforturile suplimentare din partea autoritatilor au fost necesare din cauza inrautatirii situatiei economice fata de asteptarile anterioare, FMI estimand o scadere a economiei romanesti de 8-8,5% in 2009, dublu fata de estimarea anterioara, din luna martie, de 4,1%.
„Acum consideram ca scaderea economica va fi intre -8% si -8,5% din PIB, ceea ce inseamna o recesiune severa care loveste Romania", a spus Franks, sustinand ca estimarile actuale nu tin de ce se va intampla in viitor, ci de ce s-a intamplat in trecut.
Oficialul FMI spera ca in urmatoarele trei trimestre economia va atinge punctul minim, de unde va relua cresterea, anticipand pentru anul viitor revenirea economiei pe teritoriu pozitiv, cu un avans cuprins intre 0,5% si maxim 1%.
Din cauza inrautatirii situatiei economice externe peste asteptari si a diminuarii drastice a cererii, balanta de plati inregistreaza o ajustare mult mai rapida decat cea anticipata initial. In aceste conditii, deficitul de cont curent a fost estimat pentru acest an la 5,5% din PIB, fata de previziunea initiala de 7,5% din PIB. FMI estimeaza acum ca inflatia din acest an se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut in vedere in martie la momentul negocierii acordului stand-by.

FOTO ZOOM - Exclusiv ZF:
Cum arata economia romaneasca in notitele pentru conferinta ale lui Jeffrey Franks:
Notes for Press Conference
Intensive discussion „ excellent cooperation from NBR, MinFin and government officials in other Ministries
Pleased to announce a staff-level agreement on the first revenue of the program
Targets for end-June 2009:
- Achieved all, except for (...) for which data are not yet available
- Structural benchmarks „ on parliamentary rectification of the fiscal
Considerable efforts of the government, particularly of MinFin Pogea and his team, were needed to achieve the end-June targets, and it is much to their credit that they did so
Going forward program revision was needed because the economic situation has worsened sharply
Macroeconomic outlook:
- Growth: -4% -> -8-8,5% of GDP
- Inflation: 4,5% -> 4,3%
- Balance of Payments -7,5% of GDP -> 5,5% of GDP

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO