Eveniment

EXCLUSIV ZF. Scandia Food ar vrea să cumpere fabrica de zahăr de la Luduş de la grupul francez Tereos

EXCLUSIV ZF. Scandia Food ar vrea să cumpere fabrica de...

Autor: Florentina Niţu

03.09.2022, 14:30 2057

Grupul Scandia Food, controlat de familiile de antreprenori Gaşpar şi Creştin, ar vrea să cumpere fabrica de zahăr de la grupul Tereos de la Luduş (jud. Mureş), potrivit unui document consultat de ZF. 

Grupul francez Tereos, cel mai mare pro­ducător de zahăr din Franţa, care a pătruns pe piaţa românească în 1992, iar închiderea fabricii este din cauză că activitatea nu a mai fost rentabilă după liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr începând din 2017 şi din cauza costurilor ridicate cu producţia, iar businessul a fost pe scădere în ultimii cinci ani. 

Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş, spunea anterior pentru ZF că a discutat cu actualul director al fabricii şi i-a spus că voiau să vândă, dar nu au găsit cumpărător. Preţul de vânzare al acesteia este de circa 70 de milioane de euro, conform surselor ZF. 

Odată cu închiderea fabricii de la Luduş, România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr din sfeclă de zahăr, a grupului austriac Agrana. 

Scandia Food este un business de peste 500 de milioane de lei, care deţine 5 fabrici în România şi acoperă cererea de la snacks-uri până la mezeluri, şi o fabrică de conserve din carne în Bulgaria. Anul trecut, compania a cumpărat fabrica de produse congelate Ron’s Land Green şi producătorul de mezeluri Agra’s din judeţul Alba, iar recent, la 100 de ani de existenţă a fabricii pe piaţă, oficialii Scandia Food spuneau "suntem deschişi oportunităţilor de extindere prin achiziţia unor jucători cu notorietate din sectorul alimentar pentru atragerea de noi volume, intrarea în noi categorii dar şi de a beneficia de sinergii care derivă din acestea şi care contribuie la dezvoltarea businessulu". 

Fabrica de la Luduş are peste şase decenii pe piaţă şi producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr, iar grupul francez Tereos, care o deţine, a anunţat la începutul acestui an că doreşte să o închidă. Adrian Chesnoiu, fostul ministrul Agriculturii, a negociat cu  managementul companiei Tereos România cumpărarea fabricii de către stat prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea şi continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică. Tranzacţia urma să fie semnată la 1 iulie 2022, dar miniştrii Agriculturii s-au schimbat, astfel că înţelegerea a picat. 

În contextul închiderii fabricii, peste 150 de persoane ar fi rămas fără loc de muncă şi peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr fără contracte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO