Eveniment

Execuţia bugetară la jumătate din an. Ce este bun pentru stat este bun şi pentru oameni? Veniturile statului au crescut cu 23%, dar brânza de capră s-a scumpit în pieţe cu 30%. Veniturile statului au crescut, la şase luni din an, cu 23%, faţă de o creştere de cheltuieli de 14%

Execuţia bugetară la jumătate din an. Ce este bun...

Autor: Răzvan Botea

31.07.2022, 10:47 993

Veniturile statului sunt cu mult, aşadar, peste inflaţia anuală de 15% ♦ Doar că o parte din veniturile suplimentare ale statului vin chiar din inflaţie ♦ În supermarketuri/pieţe preţurile la mancare şi băuturi au crescut cu 20-30% faţă de începutul anului, în vreme ce salariile stagnează.

Finanţele statului, la jumătatea lui 2022 arată bine, în condiţiile în care veniturile au crescut cu 23%, iar cheltuielile cu numai 14%. Este un rezultat bun, pentru că deficitul bugetar a fost de 1,7% din PIB (23 de miliarde de lei) faţă de  2,9 % din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până la finalul anului, guvernul spune că deficitul va fi de 5,84% din PIB, dar economiştii se aşteaptă la mai mult. Astfel, chiar şi pe estimarea guvernului, la deficit se vor mai adăuga încă cel puţin 57 de miliarde de lei în următoarele luni.

„Deficitul de 1,7% din PIB din primele şase luni din 2022 trebuie privit cu mai multe amendamente. Presiunea pe buget este foarte mare, iar ecuaţia bugetului este foarte complicată din perspectiva următorilor ani”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

În total, veniturile statului au crescut cu 23%, până la 217 mld. lei. Din TVA, care este a doua cea mai importantă resursă a bugetului de stat, după contribuţia la pensii şi sănătate, Finanţele au strâns 46 mld. lei, un plus de 27% la care inflaţia a pus serios umărul.

„La TVA este un semn de întrebare cu privire la rambursări, care au o dinamică mult mai mică. TVA-ul rambursat a crescut doar cu 2% şi ridică unele semne de întrebare: atât a fost rambursat  sau trebuia rambursat mai mult?”, mai spune Dumitru.

Veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 28%, până la 11 miliarde de lei. În aceeaşi vreme, încasările din impozitul pe venit au crescut cu 18% până la 17 miliarde lei. La accize s-au încasat 17 miliarde, un nivel similar cu aceeaşi perioadă din 2021.

„Cu excepţia TVA-ului, la alte categorii de venituri nu sunt surprize. Vedem că dinamica altor agregate – impozit pe venit, CAS, este mai mult mai puţin în linie cu baza macroeconomică – masa salarială”, mai spune Ionuţ Dumitru.

Cu alte cuvinte, veniturile statului au fost umflate de inflaţie, acolo unde creşterea preţurilor are influenţă. Şi creşterea economică de după pandemie a avut însă un cuvânt de spus, este de părere Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania.

„Datele (privind execuţia bugetară – n. red) exprimă continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetară în perioada ianuarie – iunie 2022, evoluţie puternic susţinută de relansarea economică postpandemie şi de intensificarea presiunilor inflaţioniste”, scrie Rădulescu într-o analiză.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat, acestea au avansat cu 14%, până la 240 mld. lei, o evoluţie foarte bună, prin comparaţie cu dinamica veniturilor. Dar gheaţa pe care merge guvernul este subţire. Din datele din piaţă, guvernul a rambursat doar o mică parte din compensările pentru preţul energiei, estimate de ANRE la circa 40 de miliarde de lei. Ionuţ Dumitru spune că în realitate impactul bugetar este mai mic, suma de 40 mld. lei fiind supraevaluată, dar cu siguranţă se va simţi în finanţele statului.

Dincolo de aparenţele unei consolidări bugetare, realitatea se vede la investiţiile din bugetul de stat – cheltuielile de capital - care au scăzut cu 4% în prima jumătate din 2022, faţă de perioada similară din 2021. Scăderea nu este foarte mare, dar trebuie ajustată cu inflaţia, pentru că firmele au început să mărească tarifele pentru lucrările publice. Astfel, în realitate, investiţiile statului au scăzut mult mai mult.

„Investiţiile, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au scăzut. Acest lucru arată o nerealizare a planului de investiţii, iar bugetul a fost construit cu o creştere mare a investiţiilor”, mai spune Ionuţ Dumitru.

Per total, la şase luni din 2022, bugetul de stat arată bine, cu un deficit de 23 mld. lei, 1,7% din PIB, în scădere cu 31% faţă de deficitul din aceeaşi perioadă din 2021. Greul începe din a doua parte a anului, pentru că, potrivit informaţiilor din guvern, deficitul bugetar de la rectificarea din august va rămâne la 5,84% din PIB pe tot anului 2022, adică peste 80 de mld. de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO