Eveniment

Execuţia bugetului la opt luni din 2018. Încasările din TVA dezamăgesc - plus 9%, în loc de 14%, cât era programat

 Execuţia bugetului la opt luni din 2018. Încasările...

Autor: Iulian Anghel

01.10.2018, 00:07 12984

♦ Bugetul general consolidat a avut, la opt luni din an, venituri în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut de 22 de miliarde de lei, dar, în ciuda aparenţei, lucrurile nu stau cum au fost planificate.

Veniturile din TVA au crescut, la nouă luni din an, cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă  a anului trecut. Dar ele erau programate să crească cu 14%. La şase luni din an, veniturile din TVA erau la 92% faţă de program, iar datele la opt luni arată că nimic nu s-a schimbat - încasările cresc, dar nu în măsura în care să se apropie de cele proiectate.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor la finalul săptămânii trecute arată că veniturile bugetului general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetele de asigurări) au crescut, în primele opt luni din an, cu 13,7% - o creştere care poate fi apre­ciată drept de excepţie. Însă cheltuielile aceluiaşi buget consolidat au crescut cu 18%. Prin urmare, deficitul bugetar a ajuns la 14,5 miliarde de lei, însemnând 1,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO