Eveniment

Executorii judecătoreşti nu mai au competenţe de a încuviinţa executarea silită

Executorii judecătoreşti nu mai au competenţe de a...

Autor: Iulian Anghel

04.02.2016, 00:05 942

Executarea silită nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti, competenţa în materie revenind instanţei judecătoreşti care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanşării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanţie a respectării dreptului justiţiabililor la un proces echitabil, a decis ieri guvernul, care a modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul de procedură civilă.

În 2014, în urma modificării Codului de procedură civilă, executorii judecătoreşti primiseră competenţa de încuviinţare a cererii de executare silită.

În decembrie 2015 însă Curtea Constituţională a constatat că declanşarea executării silite fără un control judecătoresc prealabil în­calcă exigenţele drep­tului la un proces echi­tabil, prin lipsa garanţiilor de im­parţialitate şi in­de­pendenţă specifice numai instanţelor judecă­toreşti. Totodată, Curtea Constitu­ţională a re­ţinut că încuviinţarea executării silite nu poate fi delegată executorului jude­cătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească.

Guvernul a modificat ieri prin ordonanţă de urgenţă Codul de pro­cedură civilă punând în acord legislaţia în materie cu decizia Curţii Consti­tuţionale, revenindu-se deci la procedurile de dinainte de 2014. Potrivit legislaţiei, încheierea de admitere a cererii de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac; rămân însă aplicabile dispoziţiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestaţiei la executare, anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost făcută fără îndeplinirea condiţiilor legale. Încheierea de respingere a cererii de încuviinţare a executării silite poate fi atacată numai cu apel, exclusiv de creditor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO