Eveniment

Există lichiditate în sistem la nivelul băncilor şi al fondurilor de pensii, spre deosebire de acum zece ani. Dar companiile trebuie să aibă curaj şi să-şi facă ordine în planuri

Videoconferinţa „Confidex - Despre încrederea în economie în vremuri de criză“

Există lichiditate în sistem la nivelul băncilor şi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.05.2020, 08:00 1893

Deciziile antreprenorilor în această perioadă tensionată, strategiile de investiţii şi direcţionarea banilor către companii care îi pot folosi astfel încât să-şi repună businessurile pe picioare sau să le dezvolte sunt pilonii pe care se poate sprijini revenirea economică.

Băncile şi fondurile de pensii spun că nu se pune problema lipsei de lichiditate din piaţă în acest moment, în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-19, însă ceea ce trebuie să facă antreprenorii este să aibă curaj să investească. Acestea sunt concluziile primei videoconferinţe dintr-o serie de dezbateri iniţiate de Impetum Group împreună cu Ziarul Financiar, cu privire la problemele reale şi actuale cu care se confruntă antreprenorii şi economia locală.

„Ne scăldăm în lichiditate, dar e important ca aceasta să ajungă acolo unde este nevoie. Primul pas a fost să asigurăm continuarea activităţii. Am dat credite de 500 mil. lei în lunile martie şi aprilie“, a spus Bogdan Neacşu, director general şi preşedinte al comitetului de direcţie al CEC Bank, în videoconferinţa „Confidex - despre încrederea în economie în vremuri de criză“.

Fondurile de pensii au de asemenea lichidităţi care pot fi folosite pentru relansarea economică.

„Spre deosebire de criza anterioa­ră, acum avem o acumulare istorică de fonduri, 13,5 mld. euro în acumulările de pensie privată din fondurile românilor. Aceşti bani există pentru a plăti pensiile românilor peste nişte zeci de ani. Dar îi avem la dispoziţie şi îi putem folosi. Interesul nostru este de a avea randamente cât mai bune şi ne uităm la investiţii care să mărească aceste randamente“, a spus Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii.

Deciziile antreprenorilor în această perioadă tensionată, strategiile de investiţii şi direcţionarea banilor către companii care îi pot folosi astfel încât să-şi repună businessurile pe picioare sau să le dezvolte sunt pilonii pe care se poate sprijini revenirea economică din criza cauzată de pandemia de Covid-19.

„Vor fi câştigători ai crizei cei ce vor anticipa trendurile viitorului şi se vor debarasa rapid de mindsetul de a repara ce a distrus criza sanitară. Pentru că nu ne vom întoarce la ceea ce a fost, ci va fi o altă normalitate“, a spus Andrei Cionca, CEO al Impetum Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO