Eveniment

Exodul materiei cenuşii: Numărul elevilor care pleacă la studii în străinătate creşte cu 20% în fiecare an

Exodul materiei cenuşii: Numărul elevilor care pleacă...

Autor: Oana Despa

22.02.2018, 13:40 302

Specialiştii de la IntegralEdu au explicat că, anual, numărul elevilor, care aleg sa facă facultatea în străinătate, creşte cu 20%. Astfel, numai în anul 2017, peste 6.000 de liceeni au preferat să studieze în alte ţări. Creştere este şi în rândul elevilor care vor să facă liceul în afara României.

"Tinerii români sunt deja pregătiţi pentru acest nou model şi se înscriu în mod natural pe traseul european. Chiar dacă primul argument al celor care pleacă la studii în străinătate este că vor să se dezvolte într-o lume mai bună, în esenţă, aceştia urmează un obiectiv pe care statele europene îl au pregătit de mai mult timp. (...) Astăzi, ţările care deţin primele locuri în ceea ce priveşte învăţarea continuă sunt Suedia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Olanda, iar, din păcate, România se situează pe ultimul loc", a declarat Ana Maria Papp, manager Integraledu pe departamentul universităţi.

Marea Britanie, în ciuda Brexit-ului, rămâne în topul preferinţelor tinerilor români de a studia acolo, în special, datorită împrumutului guvernamental pe care statul britanic îl oferă.

"Brexit-ul nu a micşorat numărul de candidaţi români acceptaţi anul trecut la studii, iar din cifrele noastre, numărul aplicaţiilor a crescut cu 12%, aceasta rămânând destinaţia preferată pentru studii în afară. Aşteptările sunt ca Marea Britanie să continue să ofere sprijin sub formă de împrumuturi sau burse pentru studenţii veniţi din străinătate şi după Ieşirea din UE. Scoţia a anunţat că studenţii din spaţiul european vor beneficia de învăţământ gratuit pentru studii universitare de licenţă, în anul 2019-2020, după ieşirea formală din UE", a adăugat Ana Maria Papp

Potrivit sursei citate, studenţii români care termină facultatea în străinătate au tendinţa de a rămâne în ţara respectivă pentru a-şi găsi un job sau migrează către alte ţări, foarte puţin se întorc în România.

Dar tinerii români nu caută doar facultăţi în străinătate, ci şi studii liceeale şi tabere educaţionale, înregistrându-se şi în aceste cazuri creşteri de la an la an.

"Numărul celor care aleg să studieze la licee din străinătate creşte anual cu 15%, iar al celor care pleacă în edutabere, cu 30%. În cazul programelor de tabere, vorbim, în special, despre copii cu vârste între 5 şi 18 ani. De asemenea, am observat, o creştere de peste 50% a liceenilor care pleacă în tabere educaţionale, fiind interesaţi fie de aprofundarea limbii străine, fie de experimentarea viitorului mediu educaţional pentru maximizarea şanselor de a fi acceptaţi în sistemul educaţional din ţara în care îşi doresc să studieze", a explicat Teodora Răducanu, coordonator Integraledu pe departamentul de învăţământ liceal.

Potrivit statisticilor, 100% dintre elevii care doresc să facă liceul în străinătate aleg să rămână în statul respectiv şi pentru studiile superioare.

Integraledu organizează, în weekend-ul 24-25 februarie, la Bucureşti, târgul World Education Fair, unde vor fi prezente peste 70 de universităţi şi instituţii de învăţământ atât din ţară, cât şi din străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO