Eveniment

Experienţa unui voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID

Experienţa unui voluntar în studiile clinice pentru un...

Autor: Cosmin Pirv

19.12.2021, 09:14 369

Vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, spune o româncă participantă ca voluntar în studiile clinice pentru un vaccin împotriva COVID.

Potrivit unui postări pe pagina Ro Vaccinare, Silvia Câmpeanu a praticipat ca voluntar în cadrul studiului Novavax.

Ea a povestit că a primit două doze de vaccin şi două de placebo, în momente diferite şi i s-au recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni.

„Am încheiat un an şi 2 luni de voluntariat dedicat memoriei tatălui meu, răpus de Covid. Un an şi-un pic, incredibil, plin de emoţii, şi vreau să împărtăşesc cu voi câteva momente importante pentru mine în cadrul studiului”, spune voluntara.

Ea povesteşte că primele doze de ser le-a primit anul trecut în noiembrie.

„Am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât la câteva ore după administrare, a început meniul efectelor adverse: febră, vărsături, dureri musculare, leşin, erupţii cutanate, palpitaţii, tuse, dificultăţi de respiraţie. Noaptea am avut frisoane, dimineaţa am mai tras o tură de leşin în baie. Câteva zile am tuşit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici. După a doua doză, scenariul s-a repetat. În aplicaţia în care fiecare voluntar menţiona efectele secundare, cred că am scris zilnic şi am umplut rubrica de raportări. Soţul meu, voluntar şi el, n-a avut nimic în afară de un somn bun în nopţile după administrarea serului”, a spus Silvia Câmpeanu.

Conform acesteia, în a doua etapă, numită cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, au primit placebo, şi invers.

„În a doua etapă, în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării. Când a venit momentul de unblinding, m-am simţit ultima fraieră când am aflat că în prima fază am primit ser fiziologic. Am primit două doze de ser fiziologic şi am făcut ca toate visele, şi toate durerile şi sufocările şi leşinurile vieţii au fost provocate de mintea mea panicată/ emoţionată/ anxioasă. Am leşinat, am avut febră (38.3), mi-a fost rău, voi înţelegeţi? Da, aşa funcţionează placebo”, a mai spus voluntara.

Ea susţine că majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo: „Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, şi în afară de vreo 8 (opt) crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenţi, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin. Da, am făcut şi un test de anticorpi, şi am un număr cu 5 cifre. Să-mi trăiască. Şi pentru că tot procesul aprobării vaccinului produs de Novavax e întârziat, NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din UK) a decis să mai facem încă două doze de Pfizer pentru a avea o schemă de vaccinare completă, ca să putem călători. Soţul meu a făcut şi un J&J între timp, îl prinde sfârşitul de an cu 3 scheme complete de vaccinare”, a mai scris aceasta.

Silvia Câmpeanu spune că a vrut să împărtăşească aceste momente pentru a asigura că „vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare şi că nici cel mai mic pas nu este sărit”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO