Eveniment

Experţii avertizează că democraţia riscă să se prăbuşească în urma alegerilor prezidenţiale din America: „Credibilitatea Statelor Unite este pusă în joc”

Experţii avertizează că democraţia riscă să se...

Autor: Eduard Ivanovici

03.11.2020, 15:28 583

Credibilitatea Statelor Unite va fi „pusă în joc” după rezultatul alegerilor prezidenţiale de astăzi, avertizează istoricul american Michael Beschloss, conform CNBC.

„Nu am mai avut până acum o situaţie în care preşedintele să declare: «Mă tem că alegerile nu vor fi legitime». Adevăratul test va veni peste 10 ani când americanii vor putea spune «Indiferent de câştigător, cred că rezultatul a fost corect». Dacă acest lucru nu se va întâmpla, democraţia americană va avea de suferit pe termen lung”, spune Beschloss.

Actualul lider de la Casa Albă a criticat vehement voturile prin corespondenţă, preşedintele ridicând problema fraudelor încă din luna august.

Gripa spaniolă din 1980 a rezultat în 675.000 de decese în Statele Unite, însă nu a schimbat radical spaţiul politic deoarece a avut loc în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Woodrow Wilson. Warren Harding a devenit al douăzeci şi nouălea preşedinte al Statelor Unite în 1920, când pandemia era deja o amintire.

Prin comparaţie, coronavirusul va reprezenta un aspect cheie în ceea ce priveşte alegerile din 2020. SUA au raportat duminică 81.000 de cazuri, unul dintre cele mai îngrijorătoare rezultate de la începutul pandemiei până în prezent. De altfel, în ultimele 15 zile, cel puţin 15 state au înregistrat bilanţuri record privind infecţiile cu virusul SARS-CoV-2.

„Donald Trump şi-a propus de la bun început să se asigure că oamenii sunt fericiţi şi va câştiga astfel al doilea mandat. Totuşi, situaţia pare astăzi extrem de dificilă”, adaugă Beschloss.

Comparativ cu luna trecută, cazurile zilnice aproape s-au dublat, în timp ce totalul persoanelor internate la terapie intensivă a crescut cu peste 50%.

„Democraţia este extrem de fragilă şi poate chiar temporară, de aceea are nevoie de vigilenţă şi protecţie. Încă putem schimba cursul istoriei”, reiese dintr-un text semnat de 80 de profesori universitari şi cercetători din SUA, Canada şi Europa în vederea alegerilor prezidenţiale de astăzi, zeci de istorici ai fascismului şi regimurilor autoritare declarând că ideea de democraţie este pe punctul de a dispărea dacă oamenii nu încep rapid să ia măsuri, notează The Guardian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO