Eveniment

Cum explică noul ministru de Finanţe britanic cea mai controversată reformă fiscală, care ar fi trebuit să reducă masiv taxele şi datoriile. Jeremy Hunt: Taxele nu vor scădea atât de mult pe cât sperau oamenii, iar unele taxe vor trebui să crească

Cum explică noul ministru de Finanţe britanic cea mai...

Autor: Dorin Oancea

16.10.2022, 15:47 395

Jeremy Hunt, noul ministru de finanţe britanic, care l-a înlocuit pe Kwasi Kwarteng, a declarat că se concentrează pe creşterea economică "susţinută de stabilitate". 

El a avertizat cu privire la posibile creşteri de taxe şi economii în cheltuielile publice, spunând că mini-bugetul a mers "prea departe, prea repede".

Dar unii conservatori sunt nemulţumiţi pe fondul îngrijorărilor legate de conducerea premierului Truss.

Într-o serie de interviuri acordate sâmbătă, noua mână dreaptă a prim-ministrului a semnalat că va încetini agenda de reducere a taxelor anunţată iniţial de Truss şi va anula unele dintre promisiunile făcute de Kwarteng, care a fost demis vineri.

El a spus că acest lucru este necesar pentru a asigura stabilitatea pe pieţele financiare.

"Taxele nu vor scădea atât de mult pe cât sperau oamenii, iar unele taxe vor trebui să crească", a declarat cancelarul la programul Today de la BBC Radio 4. "Voi cere tuturor departamentelor guvernamentale să facă economii suplimentare".

Acest lucru vine în contextul în care Times a relatat că Hunt plănuieşte să amâne cu un an reducerea ratei de bază a impozitului pe venit - o parte emblematică a mini-bugetului din 23 septembrie.

Cu toate acestea, Trezoreria a refuzat până acum să confirme raportul, un purtător de cuvânt spunând: "Nu putem specula cu privire la nicio modificare fiscală".

Hunt urmează să prezinte planul economic actualizat al guvernului într-o declaraţie pe 31 octombrie.

În ultima sa declaraţie, publicată sâmbătă seara, Hunt a spus: "Accentul meu se pune pe creştere susţinută de stabilitate. Efortul de creştere a economiei este corect - aceasta înseamnă că mai mulţi oameni pot avea locuri de muncă bune, noi companii pot prospera şi putem asigura servicii publice de clasă mondială. Dar am mers prea departe, prea repede”.

De asemenea, a declarat că intenţionează să fie "sincer cu oamenii" în legătură cu "deciziile foarte dificile" care trebuie luate "atât în ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi impozitele, pentru a reduce datoria".

"Voi prezenta planuri clare şi solide pentru a mă asigura că cheltuielile guvernamentale sunt cât mai eficiente posibil, că banii contribuabililor sunt bine cheltuiţi şi că avem un control riguros asupra finanţelor noastre publice", a adăugat Hunt.

Între timp, autoritatea premierului a fost supusă unor presiuni tot mai mari - unii parlamentari conservatori spunându-i Laurei Kuenssberg de la BBC că numirea lui Hunt înseamnă că Truss este "în funcţie, dar nu cu adevărat la putere".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO