Eveniment

Explozia cazurilor de AH1N1 grabeste vaccinarea

01.11.2009, 23:15 30

Numarul imbolnavirilor de gripa AH1N1 a sarit de 400 peteritoriul Romaniei, cazurile raportate crescand puternic de la ozi la alta in ultima perioada.
"36 de imbolnaviri au fost anuntate in urma cu 48 de ore, iar incursul diminetii (de duminica - n.red.) alte 13", a spus AdrianStreinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.Majoritatea cazurilor raportate in Romania au fost forme usoare alebolii, in prezent, un singur barbat din Cluj avand o forma seriosa,fiind ventilat mecanic.
In aceste conditii, Ministerul vrea sa inceapa mai devreme campaniade vaccinare, care initial a fost programata pentru 1 decembrie, sia trimis cereri catre patru producatori, Novartis, GlaxoSmithKline(GSK), Sanofi Pasteur si Baxter pentru un milion de doze de vaccinAH1N1. "Nu ma intereseaza care este pretul vaccinului, ci sa facvaccinarea", a mai spus Streinu Cercel.

Productia locala de vaccin, insuficienta
Cererea a venit dupa ce mai multe cazuri de imbolnavire au fostraportate in unitati de invatamant din Iasi (unde o scoala a fostinchisa), Bucuresti, Cluj si Ploiesti. Pana acum, Ministerul sebaza pe vaccinul produs la Institutul Cantacuzino, care se numesteCantgrip, campania de vaccinare fiind programata sa inceapa indecembrie.
Anul acesta Cantacuzino va produce circa 5 mil. doze, iar de anulviitor va realiza lunar circa 1 mil. doze. Cantgrip nu va putea ficumparat din farmacii, el fiind disponibil numai in cadrulcampaniilor Ministerului.
In ceea ce priveste medicamente antivirale (folosite in tratamentulgripei), Streinu Cercel spune ca stocurile actuale pe careinstitutia le are sunt suficiente. El a precizat ca s-a discutat siposibilitatea de a interzice adunarile publice, insa ritmul in caregripa evolueaza nu impune acest lucru.

Situatie grava in Ucraina
In tarile din jur situatia este mult mai grava, in Ucraina spreexemplu, mai multe persoane au murit, Guvernul anuntand printrecele mai drastice masuri din lume pentru a limita raspandireaepidemiei, potrivit The Wall Street Journal.
Autoritatile au decis inchiderea scolilor si universitatilor timpde trei saptamani, au impus restrictii de calatorie si au interzisadunarile publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO