Eveniment

Explozia deficitului comercial se vede tot mai alarmant: Deficitul de cont curent a crescut de 16 ori în ianuarie 2019, ajungând la 114 mil. euro

Laurian Lungu, economist: „Problema de fond este că adâncirea deficitului de cont curent este determinată tocmai de încercarea de a creşte bunăstarea prin majorări de salarii care nu-şi găsesc acoperire în evoluţia economiei interne. Dacă banii din majorările de salarii s-ar duce pe produse realizate intern, nu ar fi nicio problemă. Dar se duc în importuri care majorează deficitul comercial, deficit comercial care, la rându-i, contribuie masiv la deteriorarea deficitului de cont curent. Dezechilibrul se va vedea în cursul de schimb şi în dobânzi.”

Laurian Lungu, economist: „Problema de fond este că adâncirea deficitului de cont curent este determinată tocmai de încercarea de a creşte bunăstarea prin majorări de salarii care nu-şi găsesc acoperire în evoluţia economiei interne. Dacă banii din majorările de salarii s-ar duce pe produse realizate intern, nu ar fi nicio problemă. Dar se duc în importuri care majorează deficitul comercial, deficit comercial care, la rându-i, contribuie masiv la deteriorarea deficitului de cont curent. Dezechilibrul se va vedea în cursul de schimb şi în dobânzi.”

Autor: Iulian Anghel

19.03.2019, 00:07 7339

Deficitul de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută) s-a umflat puternic în urma majorării deficitului comercial cu 62% în ianuarie curent faţă de ianuarie 2018. Creşterea investiţiilor străine la 362 de milioane de euro, faţă de 192 de milioane de euro în ianuarie 2018 nu a putut suplini dezechilibrul major înregistrat în schimburile comerciale – 1,2 miliarde de euro deficit în ianuarie, faţă de 779 mil. euro în ianuarie 2018.

„Este o tendinţă pe care o înregistrăm de luni de zile. Deficitul de cont curent se adânceşte, iar problema de fond este că el este determinat tocmai de această încercare de a creşte bunăstarea prin majorări de salarii care nu-şi găsesc acoperire în evoluţia economiei interne. Dacă banii din majorările de salarii s-ar duce pe produse realizate intern, nu ar fi nicio problemă. Dar se duc în importuri care majorează deficitul comercial, deficit comercial care, la rându-i, contribuie masiv la deteriorarea deficitului de cont curent. Dezechilibrul se va vedea în cursul de schimb şi în dobânzi“, explică economistul Laurian Lungu.

Datele publicate luni de BNR arată că deficitul de cont curent a fost în ianuarie de 114 milioane de euro, o sumă ce pare mică. Dar este de 16 ori mai mare decât deficitul înregistrat în ianuarie 2018. Începutul de an este, îndeobşte, fără deficite, aceasta este schimbarea de paradigmă care anticipează dificultăţile viitoare. Un deficit de cont curent de până la 4% din PIB poate fi suportat, dar ce depăşeşte începe să fie o problemă pentru economie.

„O majorare a deficitului la peste 5% din PIB pune problema finanţării lui. Şi desigur, undeva bucla se închide, dar se închide cu un curs de schimb care nu-i va bucura pe toţi şi cu dobânzi mari“, comentează Laurian Lungu.

Deficitul de cont curent a ajuns în ianuarie la 114 mil. euro, după ce deficitul comercial a crescut în ianuarie la 1,2 miliarde de euro (plus 62%, an/an). Exportul de servicii a fost şi în acest an pe excedent, plus 623 mil. euro (576 mil. euro în ianuarie 2018).

 

ISD-urile au crescut cu 88% în ianuarie

♦ Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat, în ianuarie, 362 de milioane de euro, o creştere de 88,5%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor BNR.

♦ Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net) au fost de 341 de milioane de euro, iar creditele intragrup (împrumuturile acordate de firmele mamă companiilor fiice din România)  au fost de 21 de milioane de euro.

 

Datoria externă

♦ În ianuarie 2019, datoria externă totală a scăzut cu 817 milioane de euro, până la 98,3 de miliarde de euro. Datoria externă pe termen lung de 67,5 miliarde de euro (68,6% din totalul datoriei externe), a fost în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă. Datoria externă pe termen scurt era la 31 ianuarie 2019 de 30,8 mld. euro (31,4% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,4%, comparativ cu luna precedentă.

 

România are cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est

 

România a avut în ianuarie 2019 cel mai mare deficit comercial din regiune, de 1,3 mld. euro. Deficitul comercial este cel care determină în mod fundamental, în cazul României, deficitul de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de valută). Economiştii se aşteaptă ca deficitul comercial să fie contabilizat în acest an cu două cifre, după ce el a sărit în 2018 de 7% din PIB.

În vremea crizei de acum zece ani, deficitul comercial al României ajunsese la 16-17% din PIB, iar deficitul de cont curent la 12% din PIB.

Faţă de deficitul României în ianuarie curent, de 1,3 mld. euro (0,6% din PIB-ul estimat), Cehia a realizat un excedent comercial de 1,7 mld. euro, în timp ce Ungaria a realizat un excedent comercial de 0,3 mld. euro. Singura ţară din regiune care a înregistrat de asemenea deficit comercial este Bulgaria, de 0,3 mld. euro.

La nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat în ianuarie 2019 un deficit comercial cu restul lumii de 24,9 mld. euro, în creştere faţă de luna ianuarie anul trecut, când UE a înregistrat un deficit comercial de 21,4 mld. euro. Printre ţările cu cel mai mare excedent comercial se numără Germania (14,9 mld. euro), Irlanda (7 mld. euro) şi Austria (4 mld. euro).

Cele mai mari deficite comerciale din UE au fost înregistrate de Marea Britanie şi Franţa, de 19,8, respectiv 7,9 mld. euro. Răzvan Botea

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO