Eveniment

Exportul a crescut cu numai 1,7% in T3

Exportul a crescut cu numai 1,7% in T3

Click pentru imaginea marita

03.12.2007, 19:49 12

Acesta este al doilea trimestru consecutiv de recorduri negative pentru exporturi, dupa ce plusul din T2 a fost de numai 2,4%. Incetinirea puternica a exporturilor denota o pierdere de competitivitate a economiei, mai ales in conditiile in care importurile au continuat sa creasca puternic (cu 22,4% in T3).
Altfel spus, cresterea slaba a exporturilor nu se regaseste intr-o reorientare a vanzarilor catre piata interna, care continua sa fie alimentata preponderent din importuri, potrivit datelor INS.
Teoretic, deprecierea leului din ultimele luni (inceputa in iulie 2007, adica in T3) ar fi trebuit sa sustina vanzarile la extern, pentru ca exportatorii primesc astfel mai multi lei pe valuta incasata din operatiunile de comert exterior. In T3, leul a pierdut aproape 7,9% fata de euro, cursul evoluand in favoarea exportatorilor.
In realitate, insa, leul este inca pe un trend relativ de apreciere comparativ cu anul trecut. In trimestrul al treilea al acestui an, leul a fost in medie cu 8,7% mai puternic fata de euro comparativ cu T3 2006.
Pe de alta parte, exporturile ar fi trebuit sa beneficieze de pe urma cresterii economice in accelerare de ritm din Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei. Cresterea economica din UE a fost de 2,9% in T3 (fata de 2,8% in T2), iar cea din zona euro a fost de 2,7% (fata de 2,5% in T2).
Datele statistice arata o corelare puternica a ritmurilor de crestere din Romania si zona euro, mai ales in perioada ultimilor doi ani. Romania deruleaza peste 70% din comertul sau exterior cu state ale Uniunii Europene, principalele tari partenere fiind Germania (care a urcat pe locul I chiar de anul acesta) si Italia.
Pierderea de viteza a exporturilor a fost vizibila anul acesta in adancirea semnificativa a deficitului de cont curent. Dezechilibrul extern a crescut cu 77% in primele noua luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2006. Insa, in pofida incetinirii exporturilor in T3, deficitul extern a redus ritmul de crestere, de la 108% in prima jumatate a anului pana la 77% in primele trei trimestre.

CNP: Economia va pierde viteza si in T4

Productia industriala va incetini puternic in trimestrul al patrulea, astfel incat cresterea sa pe intreg anul va fi de numai 5,1%, fata de 5,8% pe primele noua luni, conform anchetei trimestriale a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), bazata pe estimarile managerilor din economie. Spre comparatie, productia a crescut anul trecut cu 7,1%, cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani. In acelasi timp, productivitatea muncii din industrie va creste anul acesta cu 9,6% (in incetinire fata de ritmul de 10,3% la noua luni). De asemenea, circa 20.000 de angajati din industrie vor fi disponibilizati in T4, conform estimarilor managerilor. Industria are o pondere de aproximativ 25% in PIB si influenteaza decisiv nivelul cresterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO