Eveniment

Exporturile au călcat frâna în aprilie: -17%

Foto Shutterstock

Exporturile au călcat frâna în aprilie: -17%

Autor: Liviu Chiru

09.06.2011, 23:58 1130

Exporturile au făcut o surpriză neplăcută în aprilie, coborândcu 17% faţă de vârful istoric atins în martie, până la 3,3 miliardede euro.

"Explicaţiile plauzibile sunt dinamicile mai lente ale cereriişi producţiei în zona euro - principalul nostru partener comercial- şi aprecierea leului, care reduce competitivitatea exporturilor",spune Dan Bucşa, noul economist-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Continuă astfel seria de date dezamăgitoare venite în ultimultimp de la sectorul real, care îi determină deja pe analişti să seteamă că economia va înregistra din nou o contracţie.

"Datele publicate recent privind sectorul real nu sunt pozitive.Noi date negative vor contura imaginea unei scăderi a ProdusuluiIntern Brut în trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi",spune Nicolae Covrig, economist în cadrul Raiffeisen Bank.

Economia reuşise în trimestrul I o creştere timidă, de 0,7% faţăde trimestrul IV din 2010. Aceasta fusese a doua creşteretrimestrială consecutivă, marcând astfel ieşirea tehnică dinrecesiune.

Datele publicate săp­tă­mâna aceasta de Statistică au mai arătato încetinire a producţiei industriale (aflată de altfel în strânsăcorelaţie cu exporturile), ritmul de creştere încetinind la 6,3% înaprilie de la 7,4% în martie şi 12,7% în februarie. Totodată,vân­ză­rile de retail au con­sem­nat o scădere cu 6,2% în apriliefaţă de aceeaşi lună din 2010, faţă de 5,8% în martie.

Importurile au scăzut de asemenea în aprilie, însă într-un ritmmai lent, rămânând la 4,1 miliarde de euro.

Astfel, deficitul comercial s-a adâncit în aprilie, urcând spre900 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO