Eveniment

Exporturile continuă să creasca, dar ritmul scade în aprilie. La patru luni, deficitul comercial a coborât cu 18,4% la 2,4 miliarde euro

Autor: Marius Radu - Mediafax

09.06.2011, 10:09 370

România a avut în aprilie cel mai mare deficit comercial dinacest an, însă după primele patru luni decalajul dintre exporturişi importuri a fost de 2,4 miliarde de euro, cu 18,4% mai mic faţăde cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, reiese dindatele INS.

Deficitul a continuat să se reducă faţă de perioada anterioarăîn condiţiile în care creşterea exporturilor a fost mai acceleratădecât cea a importurilor.

În perioada ianuarie-aprilie, exporturile au avansat cu 33,3%,la 14,4 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 22%,la 16,8 miliarde de euro.

Doar în aprilie, deficitul comercial a fost de aproape 900milioane de euro, cel mai mare din acest an, însă şi în aceastălună creşterea exporturilor de 16,7% a devansat-o pe cea aimporturilor de 13,1%.
Antreprenorii au declarat recent că nivelul actual al cursului deschimb are efecte negative asupra exporturilor deoarece monedanaţională este supraevaluată.

Leul se tranzacţionează în prezent la un nivel de 4,1-4,2unităţi faţă de euro, iar reprezentanţii mediului de afaceri spuncă un "curs normal" ar fi de 4,7-4,8 lei/euro.

În replică, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a sugerat în aceastăsăptămână că o prognoză mai aproape de realitate este cea aBarclays, care vede cursul la 4 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO