Eveniment

Exporturile şi importurile pe relaţia România-Rusia arată o realitate economică: deşi suntem pe deficit, România are statut de economie dezvoltată, iar Rusia de furnizor de materii prime. Top 10 mărfuri export şi import România şi Rusia

România exporta către Federaţia Rusă produse cu valoare adăugată mare, prelucrate în ţară, precum componentele de tractoare sau medicamente produse de Terapia Cluj şi Antibiotice SA. Aproape toate principalele grupe de produse exportate în Rusia sunt produse prelucrate în fabricile din România şi nu materii prime.

Autor: Răzvan Botea

12.03.2022, 12:50 41643

România exportă către Rusia în principal produse finite sau prelucrate, în vreme ce cele mai mari importuri din Rusia sunt de materii prime.

România are o poziţie de economie dezvoltată în relaţia comercială cu Rusia, pe partea de bunuri. Datele transmise de Institutul Naţional de Statistică arată că România importă din Rusia în cea mai mare parte păcură, cocs sau huilă, iar în primele 10 categorii de produse exportate de România către Rusia se numără aproape numai produse prelucrate, cu valoare adăugată mare.

România a exportat bunuri în valoare de 1 mld. de euro către Federaţia Rusă în 2021 şi a importat bunuri în valoare de 3 mld. de euro. În consecinţă, deficitul rezultat a fost de  2 mld. de euro. Printre principalele bunuri exportate sunt produse finite, ca de exemplu medicamentele produse de Terapia Cluj. Cu toate acestea, de când Rusia a invadat Ucraina şi a pornit cel mai mare conflict armat din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, nimic nu mai este cert.

„Tot exportul este blocat, cele mai importante livrări erau către Ucraina, unde este blocat tot sistemul de lucru, avem livrări mai mici către Rusia şi Belarus, unde nu putem livra din cauza întreruperii traseelor comerciale. Problema mare rămâne Ucraina, unde livrăm produse de spital care acum nu mai ajung, din păcate. Încercăm să găsim soluţii“, a transmis către ZF Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente din România.

Analiza pe principalele categorii de bunuri exportate în Rusia arată că primele 10 categorii fac jumătate din exporturi. Dintre acestea, mai bine de un sfert sunt componente de tractoare. Medicamentele, dintre care o bună parte sunt produse de Terapia Cluj sau Antibiotice SA, sunt pe locul al doilea şi în 2021 exporturile farmaceutice din România spre Rusia s-au ridicat la peste 60 de milioane de euro.

Acum însă exporturile de medicamente sunt blocate, după cum spune Dragoş Damian. Ce urmează însă?

„În noua ordine economică care va urma războiului, bineînţeles, după criza economică la care trebuie să ne aşteptăm pentru următorii 2-3 ani, este esenţial ca România să fie un jucător important în estul Europei, poate chiar să devenim un hub de producţie şi logistică al UE către Rusia şi statele satelit şi Ucraina. Nu se poate imagina ca România să nu fie parte a rutelor economice care vor fi rescrise şi nu se poate concepe o economie viabilă fără resursele de materii prime ale Rusiei şi Ucrainei“, mai spune Dragoş Damian.

Datele despre marile grupe de importuri din Rusia confirmă spusele lui: aproape toate bunurile din top 10 importuri din Rusia sunt materii prime.  Peste jumătate din importuri (1,7 mld. de euro din 3 mld. de euro) sunt reprezentate de păcură, folosită în industria electrică şi termică, şi alte uleiuri pentru rafinării. Factura gazelor ruseşti a fost, în 2021, de 412 mil. euro, adică 14% din totalul importurilor din Federaţia Rusă.

La acestea se adaugă importurile de cocs şi minereu de fier, indispensabile furnalelor din industria siderurgică, cum sunt cele de la Sidex Galaţi. Importurile de cocs din Rusia au fost de 125 mil. de euro în 2021 şi cele de minereu de fier de 70 de mil. de euro.

România a mai importat huilă în valoare de 72 de mil. de euro în 2021 şi cauciuc sintetic în valoare de 88 mil. de euro.

Datele statistice arată că în ultimii 10 ani deficitul comercial al României cu Rusia a fost, cumulat, de aproape 14 miliarde de euro. Pe baza datelor la 11 luni din 2021, calculele ZF arată că importurile totale se ridică la peste 3 mld. de euro, iar exporturile către Rusia au fost de 1 mld. de euro. În consecinţă, deficitul în relaţia comercială România-Rusia este de circa 2 miliarde de euro. Cu toate acestea, în structură lucrurile arată că România se află în raport cu Federaţia Rusă în poziţia de economie dezvoltată, exportatoare de produse cu valoare adăugată.

De exemplu, înainte de 1989, cele mai căutate încălzitoare de apă, cum ar fi termoplonjonul, erau din Rusia. Acum,  această categorie de produse se află pe locul al şaptelea în topul exporturilor româneşti către Rusia, cu o valoare estimată la 28 de milioane de euro în 2021.

Majoritatea importurilor din Rusia sunt reprezentate de materii prime, care sunt ulterior valorificate în fabricile româneşti. Analiza pe principalele mărfuri importate arată că majoritatea importurile sunt constituite din produse petroliere şi gaze naturale. De asemenea, România importă foarte mult cocs din Rusia, materie primă pentru producţia de oţel, dar şi alcooli aciclici pentru industria chimică. Cocsul şi minereul de fier sunt indispensabile furnalelor din industria siderurgică, cum sunt cele de la Sidex Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO