Exporturile de bunuri ating un nou prag istoric la zece luni, de 45,9 mld euro, dar deficitul comercial s-a adâncit la 6,4 mld. euro, după doi ani în care, în aceeaşi perioadă, se menţinuse sub 5 mld. euro.
În primele zece luni din an, exporturile au crescut cu 4,3%, iar importurile cu 7,1%, rezultând un deficit comercial de 6,4 mld. euro, în creştere cu 31,6% faţă de deficitul înregisrat între ianuarie şi octombrie 2014, când a fost de 4,8 mld. euro.
Cât din această creştere de deficit este cauzată de avansul consumului este dificil de spus în această etapă a anului. Cert este că unii economişti s-au temut de-a lungul vremii că avansul consumului generat de scăderea taxelor va antrena o majorare a importurilor care va avea drept efect deteriorarea balanţei comerciale şi, în final, a contului curent al balanţei de plăţi.
Deocamdată contul curent al balanţei de plăţi este în echilibru graţie excedentului exporturilor de servicii (plus 4,7 mld. euro la nouă luni).
„Importurile au consemnat un avans de 7,1% an/an, la 52,3 miliarde euro, pe fondul relansării investiţiilor productive şi consolidării consumului privat. Conform scenariului macroeconometric central al Băncii Transilvania, balanţa comercială s-ar putea deteriora pe termen mediu (2015 - 2018), dat fiind că ne aşteptăm la o creştere a importurilor cu un ritm mediu anual mai puternic decât exporturile (8,9% vs. 7,2%)“, spune Andrei Rădulescu, economist-şef al Băncii Transilvania.
Investiţiile în economie la nouă luni au crescut cu 4,5%, an/an. În primele zece luni din an, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul care reflectă cel mai bine evoluţia consumului a crescut şi ea cu 7,7%. Dacă această creştere de consum a avut influenţă asupra importurilor, atunci corelaţia nu este vizibilă şi în anii din urmă?
(Anul trecut de pildă, la o creştere de consum la 10 luni apropiată de cea din 2015 – 7,6% - deficitul comercial a fost de 4,8 mld. euro faţă de 6,4 mld. euro în acest an.)
Pentru că poate interveni un efect de întârziere – firme care importă materii prime, echipamente, al căror efect în consum se va vedea mult mai târziu. Trebuie văzute evoluţia pe stocuri, structura exporturilor/importurilor, dar şi diferenţele de preţ. Acestea se fac de obicei pentru un an pentru a nu fragmenta arbitrar perioade de timp, explică economistul Laurian Lungu.
Ca şi în trecut, schimburile comerciale se fac preponderent cu ţările UE – 74% din total exporturi şi 77% din total importuri la zece luni.
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au deţinut segmentele de maşini şi echipamente de transport (44,2% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (32,9% la export şi 31,3% la import).
În octombrie, exporturile au fost de 5 mld. euro, iar importurile de 5,8 mld. euro.