Eveniment

Exporturile pot depăşi în acest an maximul istoric din 2013, de 50 mld. euro. După zece luni au ajuns la 44 mld. euro

Exporturile pot depăşi în acest an maximul istoric din...

Autor: Claudia Medrega

11.12.2014, 00:07 572
Exporturile au ajuns în octombrie la un nou maxim istoric, de peste 4,9 mld. euro, ascensiunea fiind in­fluenţată în principal de creş­terea vânzărilor în Uniunea Europeană. Până la sfârşitul anului exporturile ar putea să depăşească maximul din 2013, de aproa­pe 50 mld. de euro, în condiţiile în care după primele zece luni valoarea exporturilor totaliza 44 mld. euro.

În primele nouă luni ale anului exportul net (exporturi-importuri) a avut o contribuţie de Ă1% la creşterea PIB de 2,8%. Însă cea mai im­por­tantă contribuţie la ascensiunea eco­no­miei a venit de la consum. Producţia agricolă bună şi noile capacităţi de producţie din in­dustrie au susţinut creşterea exporturilor.

„În ciuda decelerării creşterii, exporturile Ro­mâniei au avut o performanţă mai bună decât importurile. Poziţia externă  a României ră­mâne favorabilă, astfel că ne aşteptăm să vedem contul curent rămânând în jurul valorii de 1% din PIB în 2014 şi 2015“, susţine Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Creşterea exporturilor a fost în octombrie de aproape 5%, ritmul anual încetinind faţă cel înregistrat în septembrie. Exporturile în Uniunea Europeană au avansat în octombrie cu 7,2% faţă de acceaşi lună de anul trecut, în timp ce exporturile în afara spaţiului comunitar au înregistrat o scădere de 0,6%. Ritmul de creştere a exporturilor faţă de octombrie 2013 a fost sub cel al importurilor, de 2,9%. Pe an­sam­blul primelor zece luni creşterea expor­turilor a fost de 6,8% comparativ cu ascensiunea din aceeaşi perioadă de anul trecut.

Deficitul comercial a crescut în primele zece luni cu 35,9 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 4,8 mld. euro, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică.

Trendul exporturilor este corelat cu cel al producţiei industriale. Potrivit celor mai recente statistici, producţia industrială a crescut în primele nouă luni ale anului cu 7,4%.

Unii analişti au anticipat o încetinire a ritmului de creştere a exporturilor în a doua jumătate a anului, în contextul frânării marilor economii europene. Economia României este încă puternic dependentă de zona euro, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate, dar în ultimii ani s-a observat continuarea creşterii gradului de diversificare geografică, exporturile către ţările non-UE fiind în creştere.

Exporturile au susţinut economia în ultimii ani de criză, existând o corelaţie pozitivă între trendul acestora şi evoluţia PIB. Însă, cu toate că au fost un motor important pentru PIB, exporturile nu au avut suficientă forţă să tracteze economia, în special în perioadele în care s-a afundat în recesiune.

Potenţialul ex­porturilor este limitat având în vedere de­pen­denţa de evoluţia economiilor din UE, pre­cum şi din cauza ponderii reduse a expor­turilor în PIB. Totodată, impactul limitat asupra eco­nomiei este legat de faptul că nu contează doar exporturile în valoare absolută, ci expor­turile nete, fiind importantă şi dinamica im­portu­rilor.

Valoarea exporturilor totale s-a dublat din 2008 până anul trecut, apropiindu-se de un maxim de 50 mld. euro. În 2013 exporturile au depăşit cu 10% nivelul din 2012. Iar economia a înregistrat în 2013 un salt de 3,5%.

Germania, Italia şi Franţa au rămas în anii de criză pe podium în topul celor mai impor­tante ţări partenere la export, având o pondere de circa 40% din total exporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO