Eveniment

Exporturile României au scăzut cu 4,3% în septembrie faţă de luna precedentă

Exporturile României au scăzut cu 4,3% în septembrie faţă de luna precedentă

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

12.11.2012, 00:04 86

România a exportat în luna septembrie a acestui an bunuri şi servicii în valoare de 3,8 miliarde de euro, în scădere cu 4% faţă de septembrie 2011, marcând prima contracţie a acestui indicator.

În primele opt luni ale acestui an România a exportat bunuri în valoare de 33,5 miliarde de euro, la fel ca în aceeaşi perioadă din 2011.

Pe primele luni din 2012, exporturile au avut o rată de creştere de circa 5-8%, dar încetinirea economică din zona euro a frânat şi exporturile României, care se îndreaptă spre această direcţie în proporţie de 75%. În total pe primele nouă luni exporturile au avut o scădere de 0,5%, ceea ce face puţin probabilă atingerea ţintei de creştere anuală a exporturilor de 5% asumată prin proiectul de buget.

În condiţiile în care importurile au stagnat la rândul lor în primele nouă luni, deficitul comercial a rămas aproape constant, la 7,1 miliarde de euro pe primele nouă luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO