Eveniment

Exporturile vor totaliza 48 mld. €, în creştere cu 7% faţă de 2012

Manuel Donescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei: Vedem o creştere a exportului, stabilizată undeva la patru miliar­de euro lunar. Apreciem că nu este o situaţie conjuncturală, ve­dem o tendinţă pe termen lung. Mediafax Foto

Manuel Donescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei: Vedem o creştere a exportului, stabilizată undeva la patru miliar­de euro lunar. Apreciem că nu este o situaţie conjuncturală, ve­dem o tendinţă pe termen lung. Mediafax Foto

Autor: Ioan Dornescu

11.08.2013, 20:59 220

Ministerul Economiei estimează că exporturile se vor menţine la un nivel de aproximativ 4 miliarde de euro pe lună, apreciind că avan­sul din primul semestru nu a fost unul conjunctural, iar pro­centajul de scădere a importurilor se va apropia de zero.

Din estimările prezentate de Manuel Donescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, reiese că România va încheia acest an cu exporturi de aproximativ 48 miliarde de euro, mai mari cu 3 miliarde de euro faţă de 2012.

„Vedem o creştere a exportului, stabilizată undeva la patru miliar­de (euro - n.red.) lunar. Apreciem că nu este o situaţie conjuncturală, ve­dem o tendinţă pe termen lung. Dincolo de creşterea producţiei in­dustriale, aş vrea să re­marc creşterea competi­ti­vităţii firmelor“, a de­cla­rat vineri Manuel Donescu.

Exporturile lunare au depăşit cu puţin nivelul de 4 miliarde de euro în pe­rioada martie-iunie, după ce în lunile ianuarie şi fe­bruarie s-au pla­sat la 3,7 mi­liar­de de euro şi, res­pec­tiv, 3,9 mi­liar­de de euro.

Potrivit lui Donescu, în cazul im­por­turi­lor va exista o echi­li­brare, scă­de­rea din prima parte a anu­lui ur­mând să se apropie de zero la finalul lui 2013.

„Importurile au scăzut în acest semestru cu 2,7%. Credem că se va echilibra această tendinţă. Este dificil de făcut o estimare. (...) Pe noi ne interesează în principal promovarea exportului şi mai puţin reducerea importurilor. De ce? Pentru că din punctul de vedere al creşterii competitivităţii suntem interesaţi de calitatea importurilor. Ar trebui să ieşim din această paradigmă - dacă a scăzut importul este neapărat un lucru bun. Pe noi ne interesează calitatea lor şi măsura în care aceste importuri pot fi folosite la produse pe care să le reexportăm“, a adăugat el.

Exporturile au crescut în primul semestru cu 5,9%, la 23,7 mi­liarde de euro, iar importurile au scăzut cu 2,7%, la 26,2 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu 2 miliarde de euro faţă de perioada similară din 2012, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (42,7% la export şi 34,7% la import) şi alte produse manufacturate (33,7% la export şi, respectiv, 30,4% la import).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO