Eveniment

EY a revizuit în creştere până la 3,5% prognoza privind avansul economiei

EY a revizuit în creştere până la 3,5% prognoza...

Autor: Iulian Anghel

13.10.2015, 00:03 102
Compania de consultanţă şi audit EY şi-a revizuit prog­noza de creştere a economiei României pentru 2015 până la 3,5%, cu 0,4 puncte peste estimarea anterioară din iunie.

EY se alătură instituţiilor care văd o creştere de peste 3% a economiei în 2015, ultima dintre acestea fiind FMI care, săptămâna trecută, a revizuit în creştere avansul PIB la 3,4% de la 2,7% în aprilie. Pentru 2016, EY anticipează o creştere economică de 3,7%, în vreme ce în următorii trei anii  creşterea ar urma să se tempereze la 3%. Potrivit EY, deşi în T2 faţă de T1 creşterea economică a fost de doar 0,1%, pe ansamblu avansul este robust, determinat în principal de evoluţia consumului, dar şi de investiţii.

Consumul ar urma să fie stimulat în continuare de creşterea veniturilor reale, de inflaţia jos şi de scăderea şomajului. Reducerea taxelor va consolida venitul disponibil majorând consumul, arată EY.

Consumul va rămâne, prin urmare, şi spre sfârşitul anului principalul motor de creştere. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul care reflectă cel mai bine avansul comerţului a crescut cu 6,2% în primele opt luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe produsele alimentare avansul a fost de peste 20% în fiecare dintre lunile care au urmat reducerii TVA la alimente, băuturi nealcoolice şi servicii de alimentaţie publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO