Eveniment

EY: Un programator român care lucrează pentru o firmă din străinătate plăteşte peste 4.000 de lei la stat dacă are un salariu de 10.000 de lei brut pe lună

EY: Un programator român care lucrează pentru o firmă...

Autor: Adelina Mihai

07.03.2019, 07:04 9304

♦ Un programator român care lucrează de acasă pentru o companie din străinătate trebuie să plătească aceleaşi taxe şi impozite la stat pe care le-ar plăti dacă ar lucra în România ♦ Totuşi, programatorii locali care lucrează pentru firmele din străinătate nu pot beneficia de scutirea de impozit pe venit de 10%.

Aproape o treime din totalul celor 110.000 de programatori care lucrează în România sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit de 10%, însă această facilitate fiscală nu se aplică şi progra­matorilor români care lucrează din România pentru companiile cu sediul în străinătate.

„În relaţia cu societatea străină pentru care prestează servicii profesionale, programatorii sunt de obicei fie angajaţi, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA). Însă faptul că societatea angajatoare / contractoare nu este stabilită în România nu înseamnă că nu se datorează taxe aici, atunci când activitatea persoanei fizice este desfăşurată de pe teritoriul ţării noastre. Fiecare dintre cele două modalităţi de colaborare generează acestor persoane obligaţii fiscale în România, care adesea pot fi dificil de îndeplinit”, a explicat Claudia Sofianu, partener în cadrul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al firmei de audit şi consultanţă EY România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO