Eveniment

Fête de la Gastronomie vineri începe la Bucureşti

Fête de la Gastronomie vineri începe la Bucureşti

Autor: Diana Pârvulescu

26.09.2014, 13:59 1175

Prima ediţie a Fête de la Gastronomie, o serie de evenimente care celebrează gastronomia franceză, va fi organizată de vineri până duminică, în Bucureşti, de Ambasada Franţei în România, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România şi Ubifrance România, alături de partenerii lor.

Ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Reşedinţa Franţei din Capitală, cu ocazia deschiderii Fête de la Gastronomie, că "produsele româneşti sunt minunate, dar nu sunt atât de cunoscute".

La conferinţa de presă au participat şi Adriana Record, director executiv Camera de Comerţ şi Industrie Franceză în România, şi Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România.

"Sărbătoarea Gastronomiei este un eveniment care se organizează în Franţa de patru ani cu scopul de a pune în valoare gastronomia franceză, produsele de calitate şi pentru valorificarea meseriilor din domeniu. Gastronomia franceză este un patrimoniu cultural deosebit de bogat, dar şi un sector economic major", a declarat François Saint-Paul, precizând că acest domeniu implică "o cifră de afaceri de 100 de miliarde de euro şi un milion de locuri de muncă pentru meseriile din industria de restaurante, artizat şi alimentaţie publică".

De asemenea, ambasadorul Franţei în România a precizat că această Sărbătoare a Gastronomiei reprezintă "un prilej pentru experienţe noi, plăcute şi descoperiri minunate". "Gastronomia franceză este disponibilă tuturor, fiecare se poate apropia prin reţete simple sau mai complicate", a mai spus François Saint-Paul.

Cu această ocazie, vor fi prezenţi în România, la diferite evenimente, cheful francez Dominique Frerard, somelierul Jacques Melac şi Christophe Lavelle, cercetător la Centrul Naţional Francez pentru Cercetare Ştiinţifică.

Institutul Francez din România îşi va deschide porţile sâmbătă şi duminică şi va propune vizitatorilor expoziţii tematice, proiecţii de filme dedicate gastronomiei, degustări de produse cu specific franţuzesc etc.

Printre proiecţii se numără "Soul Kitchen", de Fatih Akin, şi "Entre les Bras", de Paul Lacoste, un documentar despre bucătarul-şef Michel Bras.

Iniţiată în Franţa în 2011, pentru a sărbători intrarea în patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, această iniţiativă doreşte să valorizeze produsele specifice - de la materie primă la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum şi toate serviciile care s-au dezvoltat în jurul acestei arte.

Fête de la Gastronomie s-a răspândit şi la nivel internaţional, pentru a promova produsele franţuzeşti atât în rândul experţilor, cât şi în rândul publicului larg.

Restaurante, baruri şi patiserii s-au alăturat acestui eveniment, oferind publicului meniuri speciale, degustări şi promoţii.

De asemenea, mai multe magazine pregătesc cu prilejul acestui eveniment o atmosferă pariziană autentică, de unde publicul va putea cumpăra delicatese franţuzeşti.

La origine "ştiinţa stomacului", gastronomia devine în timp o adevărată artă de a prepara mâncăruri alese şi de a le aprecia. În prezent este o artă, un lux, o filosofie de viaţă şi o ştiinţă. Gastronomia vine de fiecare dată cu o poveste - a unui loc, a unei tradiţii, a unui om - tradusă în arome şi forme, asociată cu alte poveşti. Este un soi de magie a gustului, o ficţiune senzorială, o teatralizare a aromelor, un ritual al plăcerii.

În 2010, "le repas gastronomique a la francaise" este înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune aceasta: produse locale, de bună calitate, selecţie de feluri de mâncare, din locuri, mariajul între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia.

De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei: timp de trei zile în toate restaurantele, bistrourile, barurile şi pieţele din Franţa, oamenii degustă feluri de mâncare pregătite de bucătari cu cele mai alese produse. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri, unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere cunoscătorilor sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti şi a sensibiliza publicul larg să consume cu plăcere produse de bună calitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO