Eveniment

Factura preliminara a inundatiilor este de jumatate de miliard de euro

Factura preliminara a inundatiilor este de jumatate de miliard de euro

Premierul a anuntat ca, in urma inundatiilor, Guvernul va majora la 6% din PIB fondurile pentru infrastructura

14.08.2008, 20:01 24

Primele evaluari ale proiectelor de reconstructie a zonelor din nordul tarii afectate de inundatii indica costuri de 500 mil. euro.
O prima evaluare a costurilor totale de reconstructie arata faptul ca efortul financiar pentru refacerea zonelor afectate de inundatii se apropie de circa 500 mil. euro, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, in discursul sustinut in Camera Deputatilor.
El a aratat ca fondurile vor fi alocate pentru proiecte de reabilitare a infrastructurii de transporturi si de mediu, reconstructia locuintelor distruse, acoperirea pagubelor din agricultura, refacerea retelelor electrice si de comunicatii.
Datele prezentate de seful Guvernului releva ca ploile torentiale au afectat 5.859 de locuinte, dintre care 1.545 trebuie reconstruite iar celelalte reparate si consolidate, un numar de 71 scoli si 8 biserici, precum si peste 1.200 kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale. Revarsarile de ape au determinat evacuarea temporara a aproximativ 27.000 de persoane. Un numar de alte 39 de obiective sociale, precum sedii de primarii si ale Politiei de Frontiera, au fost inundate.
Tariceanu a prezentat ieri in plenul Camerei Deputatilor, un raport cu privire la efectele inundatiilor din nordul tarii. Pagubele din agricultura, silvicultura si imbunatatiri funciare sunt estimate la aproximativ
188 de milioane de lei (54 mil. euro), iar suma totala pentru acoperirea cheltuielilor de reconstructie a locuintelor este evaluata la 27 milioane de lei (7,7 mil. euro). El a aratat ca multe locuinte sunt ridicate in zone inundabile, fara autorizatii de constructie si a apreciat ca harta zonelor cu risc ridicat de inundatii ar trebui refacuta.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut parlamentarilor sa renunte la "conflictele artificiale" si sa se implice in proiectul de reconstructie a zonelor calamitate, anuntand ca Guvernul va renunta la "politica pasilor marunti" si va majora la 6% din PIB fondurile alocate pentru infrastructura.
Premierul a aratat astfel ca este nevoie ca autoritatile sa renunte la "politica pasilor marunti" in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, pentru care autoritatile sunt mereu nepregatite in fata calamitatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO