Eveniment

Fantoma OUG 114 încă bântuie investitorii. AmCham: Printre principalele îngrijorări care pun frână investiţiilor se află OUG 114

Fantoma OUG 114 încă bântuie investitorii. AmCham:...

Autor: Răzvan Botea

23.09.2019, 11:25 471

La 9 luni după adoptare printre pricipalele îngrijorări ale oamenilor de afaceri membri ai Camerei de comerţ Româno-Americane (AmCham) se numără apariţia OUG 114, care a arătat că pot apărea modificări majore în mod intempestiv şi fără consultare, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham, în cadrul unui eveniment al organizaţiei.

„OUG 114 conduce de asemenea în topul îngrijorărilor membrilor noştri. Aceasta ordonanţă a arătat că în România orice este posibil, a arătat că oricând peste noapte pot apărea modificări legislative care pot schimba regula jocului chiar în timpul jocului. Faptul că autorităţle au revenit asupra măsurilor arată cât de pripită a fost adoptarea măsurilor”, a spus Ionuţ Simion.

AmCham a realizat un sondaj în rândul companiilor membre pentru a releva principalele neajunsuri şi puncte foarte pe care le văd companiile în mediul de business din România. La realizarea sondajului au luat parte peste 120  companii membre AmCham.

Ordonanţa de urgenţă 114 a fost adoptată la sfârşitul anului trecut şi a venit cu modificări importante pentru sectorul bancar, energetic şi telecom. Adoptate într-un timp foarte scurt şi fără o consultare largă cu mediul de afaceri, cele mai importante măsuri din această ordonanţă au fost anulate ulterior: „OUG 114 a dat următorul mesaj: În România se poate orice peste nopate, nu există dialog”, a mai spus Simion.

Principalul neajuns exprimat de liderii companiilor membre AmCham care au particpat la sondaj este atractivitatea scăzută a stimulilor fiscali: „Faptul că există stimulente fiscale doar pe hârtie şi nu pot  fi aplicate. Aici vorbim în special de stimulente în domeniul cercetării, dar şi faptul că se vehiculează ideea eliminării facilităţilor fiscale acordate sectorului IT”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO