Eveniment

Fără bani de la UE dacă statul e larg la pungă: depăşirea deficitului bugetar - motiv de suspendare a fondurilor europene

Fără bani de la UE dacă statul e larg la pungă: depăşirea deficitului bugetar - motiv de suspendare a fondurilor europene

Autor: Iulian Anghel

21.07.2011, 14:12 608
Consilierul european pentruafaceri europene Leonard Orban, fost comisar european din parteaRomâniei atrage atenţia: Guvernul român (ca de, altminteri, toateguvernele UE) va avea o libertate de mişcare limitată în viitor şivor exista state care vor fi penalizate financiar, dacă nu respectăo serie de parametri macroeconomici, cum ar fi, de pildă, niveluldeficitului bugetar.


Comisia Europeană a pus recent în dezbatere proiectul său de bugetpentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, care aduceschimbări importante atât în privinţa formării bugetului (unimpozit pe tranzacţii financiare şi o resursă proprie de TVA), darşi în cheltuirea lui (un accent mai mare pe cercetare - dezvoltareconcomitent cu reducerea progresivă a fonduriloragriculturii).

Actualmente, veniturile bugetului UE sunt reprezentate, înprincipal, de contribuţia statelor membre cu 1% din VenitulNaţional Brut (70% din bugetul UE), din taxe vamale (14% dinbugetul UE) şi din TVA (colectată de a statele membre şi carereprezintă 11% din bugetul Uniunii).


Într-o dezbatere la Bucureşti pe marginea acestor propuneri, Orbana arătat că viitorul exerciţiu financiar va aduce constrângerisuplimentare în privinţa politicilor naţionale la nivelmacroeconomic şi există state care s-ar putea trezi cu sursele definanţare europene tăiate, dacă nu introduc o rigurozitate bugetarăsolidă.


"Legat de politicile macro, financiare şi bugetare atrag atenţiafoarte serios că vor fi state membre care vor putea avea fondurilesuspendate sau anulate, dacă nu respectă parametrii macrostabiliţi, ca de pildă nivelul deficitului bugetar", a arătatfostul comisar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO