Eveniment

Federatia Europeana a Expertilor Contabili: Adoptarea IFRS ar trebui urgentata pe piata locala

23.03.2009, 19:32 115

Adoptarea standardelor internationale de contabilitate (IFRS), in locul standardelor romanesti de contabilitate (RAS), ar trebui sa fie una din prioritatile companiilor, in conditiile in care toate tarile din UE va trebui sa adopte raportarile internationale, a afirmat ieri expertul britanic Nigel Sleigh-Johnson, directorul Diviziei de Raportare Financiara din cadrul Corpului Expertilor Contabili din Marea Britanie si membru al Federatiei Europene a Expertilor Contabili.
"Nu este niciodata prea devreme sa incepi procesul de planificare a raportarilor internationale. Unele companii au amanat implementarea lor, nici in acele cazuri nu este prea tarziu. Proiectul de conversie trebuie tratat ca orice alt proiect major, nu doar tehnic - din punctul de vedere al contabilitatii, ci ca un proiect care are un lider si niste resurse", a spus ieri Nigel Sleigh-Johnson la evenimentul "Standarde de raportare actuale: De ce IFRS", organizat de ZF in parteneriat cu Oracle.
Standardele internationale de contabilitate asigura o transparenta si o comparabilitate mai buna, insa Romania nu a adoptat inca acest sistem.
Filialele companiilor straine sunt in schimb obligate sa faca si raportari internationale pentru firmele-mama, pe langa raportarile romanesti solicitate de Ministerul de Finante. Adoptarea standardelor IFRS ar putea atrage investitori pe Bursa, spune Nigel Sleigh-Johnson.
"Adoptarea IFRS face informatia mult mai credibila, performantele sunt comparabile la nivel international. Cred ca ar fi un inflow de capital la Bursa din Romania daca toate companiile ar raporta rezultate financiare conform IFRS".
Companiile platesc sub 1% din cifra de afaceri in procesul de implementare a noilor standarde internationale de contabilitate, potrivit unui studiu in curs de publicare al Corpului de Experti Contabili din Marea Britanie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO