Eveniment

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sesiza Parlamentul European şi Consiliul Europei cu privire la criza SRTv şi SRR

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor va sesiza...

Autor: Katy Marinescu

29.04.2016, 15:20 78

Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor-FEJ, ce a avut loc în Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, în perioada 25-26 aprilie 2016, a votat o moţiune de urgenţă privind situaţia gravă în care se află Societatea Română de Televiziune - SRTv şi Societatea Română de Radiodifuziune – SRR, din cauza politizării excesive a acestor instituţii publice de media.

Moţiunea a fost votată la propunerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor.

Textul moţiunii solicită depolitizarea serviciului public românesc de radio şi televiziune.

"Difuzorii publici din România se află într-o criză fără precedent cauzată de amestecul politicienilor. Întrucât difuzorul public TVR este confruntat cu colapsul financiar, un grup de politicieni a pregătit un pachet de amendamente legislative la legea televiziunii, astfel încât să poată fi iniţiată procedura de insolvenţă", se afirmă în moţiune.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) susţine că "acest statut va pune TVR sub control politic şi financiar total” astfel încât să fie folosit de politicieni „ca instrument electoral în cele două campanii ce vor avea loc în acest an".

De asemenea, se susţine că noul Consiliu de Administraţie (CA) aprobat în urmă cu o lună de către Parlamentul României nu a reuşit să-şi desemneze preşedintele "din cauza presiunilor unei grupări politice".

Situaţia din SRR e considerată "gravă şi îngrijorătoare", din cauza conducerii bazate "pe frică şi hărţuire" a administraţiei numite în 2012 de către partidul de guvernământ.

În final se susţine că libertatea de exprimare şi dreptul cetăţenilor de a fi corect informaţi este afectată de politizarea acestor instituţii publice.

Astfel, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor dispune ca noul ales Comitet Director să sesizeze Preşedintele, Prim Ministrul şi Parlamentul României în legătură cu modificarea legii difuzorilor publici, în sensul garantării independenţei acestor instituţii şi numirii conducătorilor lor pe baza unor criterii profesionale de selecţie discutate cu societatea civilă; să informeze Confederaţia Europeană a Sindicatelor, a Consiliului Europei, a Parlamentului European, privind modul în care au fost trataţi salariaţii şi liderii de sindicat din Compania Publică de Radio. De asemenea, să trimită o misiune în România din partea EFJ cu scopul de a observa situaţia din Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO